НОВИНИ

Ключови промени в системата на ТЕЛК

Само работещите ще получават индивидуални оценки за адаптация при инвалидизация, децата и пенсионерите ще минават директно на социални помощи. Това предвиждат промените в сегашната система на ТЕЛК-овете. Днес те бяха представени от вицепремиера Ивайло Калфин само като концепция. Според министъра промените трябва да сложат край на масовите привилегии с безплатни карти и места за паркиране. Също така не се предвижда отнемане на инвалидните пенсии, ако човек работи.

Мария Чернева
от Мария Чернева Оператор: Ивайло Минков
17:46, 28.01.2016
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Вицепремиерът Калфин не смята, че инвалидните пенсии са дупка в бюджета и там има фабрики за измами. И целта на промените е не пестене на пари, а правилното им насочване към хората с най-голяма нужда.

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика: Разделяме вниманието върху хората които имат възможност в трудоспособна възраст са и има възможност и функционалност да се включат в пазара на труда.

Лекарските комисии вече няма да определят процент инвалидност, а ще прилагат международния класификатор на функционалността на СЗО. Това е набор от обективни критерии, които дават оценка за загубена и запазена функционалност на организма при съответното заболяване. Това според Калфин, е ключова промяна.

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика: Ако до сега в България се казва колко процента е намалена работоспособността и това го пише в решенията на ТЕЛК тази класификация на СЗО по-скоро говори за остатъчна функционалност, каква функционалност има, колко работоспособност има в един човек, който е претърпял съответното заболяване.

С тази оценка, децата и пенсионерите минават директно към системата за социално подпомагане. Осигурените, обаче, ще трябва да минат и през оценката на друга комисия за експертиза за работоспособността. Тя ще дава препоръки трудоустрояване, за адаптиране или смяна на работното място, за преквалификация и дори за допълнителна рехабилитация.

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика: Да си мобилизира ресурса държавата и в максимална степен да се опита да помогне на този човек да се върне на пазара труда съобразно възможностите му, съобразно заболяването му и той да получава доход.

Експертизата по трудоспособността ще е към НОИ, в комисията ще има лекар, експерт по трудова медицина, представител на агенцията по заетостта и на социалното подпомагане. Те могат да изискват допълнителни изследвания, да преценяват нуждата от безплатни карти, винетки и места за паркиране. Но със сигурност при започване на работа, инвалидните пенсии няма да се губят.

Новите комисии за сега концепция на идейно ниво, предстои да се облекат в конкретни законови промени. Но според заявката от днес, те трябва да отчетат предложенията от една широка обществена дискусия.

;

ОЧАКВАМЕ И ВАШЕТО МНЕНИЕ.

ПИШЕТЕ НИ ТУК, В НАШИЯ ФОРУМ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на ЕНП предупреди Реформаторите
Шефът на ЕНП предупреди "Реформаторите"
Новините в 100 секунди на 28 януари
Новините в 100 секунди на 28 януари