НОВИНИ

Кметове разработват визия за развитие на туризма в селата на община Благоевград

Целта е да се популяризират местата, които биха били интересни на туристите. За всеки от историческите, археологическите и религиозни обекти е събрана подробна информация, която ще бъде публикувана в пътеводител. Направен е и професионален снимков материал, който ще се използва за направата на календари и брошури.

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 29.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Община Благоевград е разделена на 4 туристически маршрута - Дъбрава, Еленово, Зелен дол и Покровник. В началото на всеки от тях е изграден информационен център. Определени са 24 потенциални туристически обекта.

Росен Георгиев - председател на Асоциация за европейско развитие на българското село: Тези обекти, които са социализирани и са подходящи за посещение от туристи, за съжаление последните години не са достатъчно поддържани и ние трябваше да започнем с едно обстойно почистване, за да може хората, които биха ги посетили, да не се изгубят в тревата.

От 2001 г. до 2008 г. в региона са регистрирани 165 обекта от различни исторически епохи. Почти всички те обаче са нападани от иманяри.

д-р Христина Цонева - археолог: Иманярите винаги ни изпреварват и нанасят големи щети на археологическите обекти. За нас остава загадка в повечето случаи в каква ситуация са намерени определени находки, когато полицията се обърне към нас, или пък губим ценна информация, тъй като те са нарушили културния пласт.

От Асоциацията за европейско развитие на българското село са създали сайт, в който подробно са описани възможностите за спорт, археологическите, историческите и религиозните обекти в община Благоевград. Идеята е всеки турист да получи информация какви интересни места може да посети в близост до хотела, в който е отседнал. Има идея храмовете в селата от региона да се обединят в отделен маршрут с религиозна насоченост и така да се развива поклонически туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карин дом във Варна празнува годишнина
Карин дом във Варна празнува годишнина
Данаил Кирилов: Трябва ни стриктно изпълнение на препоръките в доклада на ЕК
Данаил Кирилов: Трябва ни стриктно изпълнение на препоръките в доклада на ЕК