НОВИНИ

Кметът на Българево: Няма установени нови случаи на африканска чума по свинете

Представители на Държавното ловно стопанство в Балчик направиха оглед на оградата и на прилежащата санитарна зона на Ловното стопанство "Зеленка" край село Българево. Там миналата неделя бяха отстреляни четири диви свине, заразени с aфриканска чума. Ловците, които от утре започват избиването на дивите прасета и хищниците на територията на "Зеленка", вече са инструктирани.

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 02.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Кметът на Българево Георги Янев заяви, че на територията на селото няма установени нови случаи на африканска чума по свинете. Според него, заразата във Ловно стопанство "Зеленка" е пренесена от хищници.

Георги Янев - кмет на село Българево: Миграция на животни навън и навътре от това ловно стопанство няма. Много е възможно тази зараза да е дошла чрез хищник. Хищниците са животни, които могат да минат през мрежата.

Много от живеещите в селото отглеждат прасета в дворовете си, които не са регистрирани. Те са предупредени, че трябва да заколят животните, защото има потенциална опасност заразата да се разпространи.

Панайот Лабмов: Две имах и вчера ги заклах. Кожата и вътрешностите съм ги загробил.

Тази събота и неделя започва отстрелът на дивите свине и на хищниците в ловно стопанство "Зеленка". Взети са всички необходими мерки за дезинфекция на автомобилите, които се движат в района. Убитите животни ще бъдат загробени в предварително подготвени от ловците ями.

Георги Янев - кмет на село Българево: Имаме голяма яма, в която ще бъдат загробени с дезинфекционни материали - негасена вар.Тези, които колят прасетата в селото, вътрешностите и кожите не трябва да се изхвърлят на сметището, трябва да бъдат загробени или изгорени.

За да се спре разпространението на заразата от африканска чума, по заповед на Агенцията по безопасност на храните са създадени зони на ограничение. Засилен е и надзорът на дивите и домашните свине.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Басейни на Централната баня стават сцена на културни събития
Басейни на Централната баня стават сцена на културни събития
Гроздан Караджов: Меркел се оттегля с достойнство
Гроздан Караджов: Меркел се оттегля с достойнство