НОВИНИ

Отделно звено в НЗОК ще поеме функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина

Отделно звено в Здравната каса ще поеме функциите на Фонда за лечение на деца. В проектобюджета за следващата година е предвидено фондът да стане част от тази институция. Решенията къде да се лекуват децата ще се вземат от експерти в касата, а не от обществен съвет, както е в момента.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:54, 02.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В момента Здравната каса издава формуляри за лечение в европейски клиники по искане на Фонда за лечение на деца. През 2017 година 46 % от заявленията са изпратени в касата без ценова оферта за лечението. През 2018 г. фондът е подал в касата по този начин 30% от исканията за издаване на формуляри за лечение в чужбина.

Д-р Дечо Дечев - управител на НЗОК: Въпреки че са постъпвали такива недокомплектовани предложения за лечение - касата си е изпълнявала задължението и всичките тези деца са получили достъп до лечение.
Пенка Геогиева - член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Ако е имало недокомплектоване на документите в касата, това означава, че касата не си е вършила работата. Възможно е да има недокомплектоване и това означава, че тези деца са отишли незаконно на лечение.
Д-р Дечо Дечев - управител на НЗОК: Екипът, който работи в този отдел за лечение в чужбина, си върши работата перфектно по протокол, който трябва да спазва.

В писмен отговор от Фонда за лечение на деца обясниха, че има ситуации, при които заявления може да се разглеждат и без оферта от чужди клиники. Някой болници предлагали специфични цени, съобразени с местните здравни системи. А когато се подава заявление за продължаване на лечението ценова оферта не се изисква. Сред причините за предложението фондът да премине към здравната каса е по-ефективно изразходване на средствата.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването: Имаше до момента дублиране на функции и дейности и информация, което на следващата година ще се синхронзира и оптимизира без по какъвто и да било начин това да влияе на лечението и на даването на разрешение за лечение на тези деца в чужбина.

Предвижда се бюджетът на фонда за лечение на деца догодина да се прехвърли към здравната каса. От него ще се покриват разходите за път, престой и преводач на придружителите на децата, изпратени за лечение в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп не изключва стрелба по мигранти на границата, ако има провокации
Тръмп не изключва стрелба по мигранти на границата, ако има провокации
Банална кавга е причинила тежката автобусна катастрофа в Китай
Банална кавга е причинила тежката автобусна катастрофа в Китай