НОВИНИ

Кметът на "Младост" освободи главния архитект на района

Главният архитект на район "Младост" Весела Тасева е отстранена от длъжност, защото е издала разрешително за строеж на високоетажен жилищен комплекс. Това съобщи районният кмет Десислава Иванчева. Тя обясни, че решението е в разрез с политиката на местната администрация. Опасенията са, че строежът ще се превърне в нова конфликтна точка между инвеститори и граждани.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
17:45, 01.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Преди седмица районният архитект Весела Тасева поставя подписа си под разрешително за строеж, който ще се простира на 40 000 квадратни метра в "Младост" 3. По думите на кмета Десислава Иванчева документът е издаден без да са спазени всички законови изисквания и без съгласието ѝ.

Десислава Иванчева - кмет на район "Младост": "Архитект на който и да е район трябва да е силен, трябва да може да доказва това, което прави. Щом подписва разрешително, значи тя гарантира за това нещо аз искам в писмен вариант да ми го напише, тя отказа".

От местната администрация изразиха опасенията си, че новият строеж ще затрудни допълнително трафика в района.

Десислава Иванчева - кмет на район "Младост": "Искаме нов проект за транспортния трафик в "Младост" - дали ще се разшири бул. "Малинов", тъй като в момента е в 3-годишна гаранция. Да измислят специалистите пътищари както ги наричаме, как ще ни решат проблема с всичките застроявания".

Според кмета на "Младост" Десислава Иванчева архитект Весела Тасева е разрешила този строеж под натиска на главния архитект на София Здравко Здравков.

Десислава Иванчева - кмет на район "Младост": "Тя каза, че многократно е разговаряла със Здравко Здравков и са обсъждали проекта и това ме навежда на мисълта, че е имало някакъв такъв натиск".

Архитект Здравков отрече обвиненията.

Здравко Здравков - главен архитект на София: "Категорично главният архитект не може да оказва натиск. главният архитект е предоставил правомощия да одобри или да откаже одобряването на проектната документация".

През 2016 година са издадени 14 разрешения за високи строежи в "Младост" само от Направление "Архитектура и Градоустройство" на Столичната община, като при 2 от тях са установени пропуски след проверки на експерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само на 3-ти март показват първообраза на българското знаме! Вижте как се пази
Само на 3-ти март показват първообраза на българското знаме! Вижте как се пази
Задържаха мъж от Русе за детска порнография
Задържаха мъж от Русе за детска порнография