Кметът на община Септември е обвинен в безстопанственост

Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на кмета на община „Септември“ Марин Рачев за умишлена безстопанственост (престъпление по чл. 219, ал.3 от НК) за седем деяния, от които е причинена вреда на общината в размер на 226 528.24 лева, съобщиха то прокуратурата.

от БНТ
14:24, 16.04.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
кметът община септември обвинен безстопанственост

Обвинението касае изпълнението на договор по обществена поръчка с предмет: “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември“, сключен между общината като възложител и „Консорциум ремонти и възстановяване-Септември“ ДЗЗД - като изпълнител.

Събраните доказателства сочат, че Рачев е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

Материалите по този казус бяха отделени от наказателното производство срещу Марин Рачев, което заради огромния си обем бе разделено.

Обвинен за длъжностно престъпление по същото производство е и зам.-кметът на община „Септември“ Явор Митев. Докато замествал кмета Рачев, той сключил анекс към същия договор за сумата от 1 000 000 лева, без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор и с цел да набави облага за ДЗЗД “Консорциум ремонти и възстановяване - Септември“.

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. (като е бил длъжен, съгласно чл.154 от Закона за съдебната власт) не е оказал съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев при проведените на територията на общината процесуално-следствени действия.

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още две лица - на Ангел Бончев, директор на Дирекция “Транспорт и околна среда“ (ТОС) в община „Септември“ и на Станой Милов - специалист „Инвеститорски контрол” в отдел „Строителство” при дирекция „Архитектура и териториално устройство” в общината. Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления – за това, че съставили протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти по същия договор, при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени.

По отношение на Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 10 000 лева, а на Бончев и Милов – по 5000 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Депутатът Димитър Аврамов предаден на съд за търговия с влияние
Депутатът Димитър Аврамов предаден на съд за търговия с влияние
За година доходите ни са се увеличили със 7,6%
За година доходите ни са се увеличили със 7,6%