Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кметът на Сливо поле: До момента само Бръшлен е засегнат от чумата по свинете

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви за "Сутрешен блок" на БНТ, че до този момент в региона само Бръшлен е засегнат от заразата африканска чума по свинете. Започват мероприятия по загробване на животните от комплекса "Бръшлен".

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 25.07.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Създадена е организация и е определено място, където ще се загробват животните. Спазват се всички възможни технологии, с цел защита на населението и пресичане разпространението на чумата.

В 11-те населени места на община Сливо поле към този момент няма домашни животни, увери кметът.

Според заместник - областният управител на Русе Свилен Иванов след епизоотичната комисия е станало ясно, че най-вероятната причина за разпространението на заразата е човешка грешка. Затова се призовава да се спазват стриктно препоръките на БАБХ. Фуражът на частните стопани трябва да престоява 60 дни преди да бъде използван. В общините това ще доведе до отмяна на мероприятия, за да се избегне събирането на много хора и разнасянето на зараза от човека като преносител. Трябва да се внимава много с достъпа до горите, защото при дивите свине е неконтролируемо разнасянето на зараза. Препоръчва се да не се разхождат хората в горите.

В района има и вододайна зона и хората се притесняват от загробването на животните. Според кмета на Сливо поле обаче вододайната зона няма да бъде засегната, защото по пътя към Дунав няма да се загробва.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Танева: Сектор свиневъдство е под огромна заплаха
Десислава Танева: Сектор "свиневъдство" е под огромна заплаха
Нов опит Педро Санчес да бъде избран за премиер на Испания
Нов опит Педро Санчес да бъде избран за премиер на Испания