НОВИНИ

Музиканти от Монголия показаха как гърленото пеене води до хармония с Вселената

Тази вечер в театър "Азарян" музикалният ансамбъл "Чоор" от Автономната област Вътрешна Монголия на Китайската народна република показа на зрителите как човешкият глас може да възпроизведе звук по няколко начина едновременно. Събитието е по повод 70-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай.

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:48, 24.07.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Хармония, безграничност, всеобхватност. Такива усещания се крият в изпълненията с характерното монголско гърлено пеене. Има няколко разновидности, които включват човешкия глас и традиционни музикални инструменти.

Джу Джъджун, худ. ръководител на "Чоор бенд": Основната особеност на този вид пеене може да се обобщи в това, че става дума за един вид хармония с всичко във Вселената. Нашите изпълнения са хармонична връзка между пеещия и цялата Вселена.

Деветимата музиканти от ансамбъла вече 10 години с музиката си пресъздават древните традиции на монголската култура. Когато са на сцената, лицата им излъчват спокойствие, а в очите им личи любовта към изкуството.

Джу Джъджун, худ. ръководител на "Чоор бенд": Мечтата ни е скрита и в името на нашата група "Чоор". Дума, която означава няколко неща. В случая става дума за това, че ние имаме желанието да съхраним и да предадем на съвременниците си, традиционната монголска музика от Древността до наши дни в нейния автентичен вид.

Художественият ръководител на ансамбъла се надява, че с изпълненията си ще предадат на бъдещите поколения магията на това изкуство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълър: Русия се е намесила по време на президентските избори през 2016 г. в САЩ
Мълър: Русия се е намесила по време на президентските избори през 2016 г. в САЩ
Правосъдното министерство в САЩ започва разследване срещу технологични гиганти
Правосъдното министерство в САЩ започва разследване срещу технологични гиганти