НОВИНИ

Промени в приема в университети у нас ще улеснят достъпа на българите от чужбина

Сертификатът за владеене на български език и оценката от зрелостен изпит на българските ученици в чужбина ще се равнява на оценка от матурата при влизането в университет. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев след среща с представители на асоциацията на българските училища в чужбина при премиера Бойко Борисов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:00, 24.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Общо 32 хиляди 206 е броят на българчетата, които се обучават в момента в над 50 наши неделни училища в целия свят .

За да се стимулира завръщането им у нас и да се улесни кандидатстването им в български университети до септември, ще се направи промяна в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти. Ще бъде създадена и онлайн платформа за кандидатстване от чужбина.

Красимир Вълчев -министър на образованието: По този начин децата от българските диаспори няма да се налага да идват по няколко пъти до България

Ще се подготвят информационни кампании и в страни не само в Европа, но и в Северна Африка и Близкия изток, за да може повече българчета да се завърнат в Родината.

д-р Ирина Владикова - председател на Асоциацията на българските училища в чужбина: Това е бъдещето на България, независимо къде изберат да живеят, трябва да оставим вратите отворени за тяхното завръщане.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Искам да благодаря на българските родители и българските учители, които с много отдаденост и труд успяват да опазят българския дух.

Като голям успех беше отчетено, че в 10 американски щата българският вече е признат като официален матуритетен език, което до голяма степен се дължи на работата на неделните ни училища. При премиера днес е било обсъдено как тази тенденция да бъде развита и в Европа, особено в държавите с голяма концентрация на български граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха паметник на Георги Раковски в румънския град Тулча
Откриха паметник на Георги Раковски в румънския град Тулча
Дете е с опасност за живота след побой от мъж
Дете е с опасност за живота след побой от мъж