НОВИНИ

КНСБ и омбудсманът Манолова за законовите промени във връзка със заплатата

Да изкараш празниците с 60 лева и да чакаш заплата два месеца - шивачки от Дупница живеят така. Днес те отново протестираха заради неизплатени заплати от общо 100 хил. лева. Омбудсманът Мая Манолова ги увери - парите им ще бъдат компенсирани от Фонда за гарантиране на вземанията при несъстоятелност на работодателя. В Кодекса на труда обаче остава още една вратичка за недобросъвестните работодатели - каква - вижте репортажа на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова Антония Сукалинска
19:39, 22.01.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Случаят Дупница - омагьосаният кръг на работа без заплата и без алтернатива. 2 януари 2018 г. - последният работен ден за шивачките от обувна фабрика. Тогава фирмата спира дейността си. Работниците не са получавали възнаграждения за два месеца - близо 100 хил. лева. Днес шивачките се събраха за пореден път, за да си поискат дължимото.

Ана Мурджова: Със 160 лева вие кажете как ги изкарахме празниците. Като на 22 ни дадоха по 60 лева ваучери и ни пожелаха декември ни дадоха по 60 лева ваучери и ни пожелаха приятно изкарване на празниците и ни обещаха, че на 29 ще си получим заплатите.

Сменен е пълномощникът на дружеството, както и управителят. Собственик на фирмата е италианският бизнесмен Джовани Габриеле - същият, който миналата година обяви в несъстоятелност друга фирма и все още дължи по две заплати на бившите си работници. Схемата в Дупница - 4-5 фирми ту започват дейност, ту я прекратяват. Прехвърлят си - машини, хора, съдби.

Йордан Маринов: Искат по един и същ начин, по една и съща вратичка, която са намирали преди пак по същото да го направят. Затова ви се моля помогнете ни да си получим заплатите!

Надеждата донесе омбудсманът.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Тези възнаграждения вече има как да бъдат взети, да бъдат компенсирани от Фонда за гарантиране на вземанията при несъстоятелност на работодатели - промените, по които се мъчихме цяла година вече са факт. Така че искам да ви успокоя, че парите ще бъдат получени.
;

А за да си получат неизплатените заплати от новия работодател, шивачките ще могат да подадат молби след първи април пред Инспекцията по труда. Злоупотреба с правата на работниците и то законна обаче - все още е възможна.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Текст от закона от Кодекса на труда, който постановява това, че е възможно в България да работиш добросъвестно и да ти платят 60% от това, което ти пише в договора и това, което си заработил. Това е възможно - все още е възможно, тъй като Конституционният съд не го отмени.

Затова омбудсманът и синдикатите излязоха с предложение към депутатите - да отменят текста или да въведат възможност за плащане само на 60% от изработеното само за един месец годишно и то ако работодателят декларира своите финансови затруднения пред Инспекцията по труда.

В понеделник, 29 януари, омбудсманът и синдикалисти отново ще са в Дупница в опит да решат проблема на работниците - и със заплатите и по други трудово-правни казуси, предаде репортерът на БНТ-Благоевград Антония Сукалинска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов завод в Дулово ще предложи 500 работни места
Нов завод в Дулово ще предложи 500 работни места
Допълнителни пари ще има за учители, които работят в отдалечени райони
Допълнителни пари ще има за учители, които работят в отдалечени райони