НОВИНИ

Кога се очаква решението на Светия Синод за Македонската църква?

Светият синод обсъжда искането за признаване на независимостта на македонската православна църква. В писмо до Българската патриаршия Македонската църква изявява готовност да приеме Българската за църква-майка, ако се признае църковната независимост на югозападната ни съседка.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:06, 27.11.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Очаква се днес в 13 ч. митрополитите от Светия Синод да излязат с изявление, но не е ясно дали в него ще има конкретно решение по въпроса с Македонската църква.

Пред Синодалната палата се събраха десетки общественици, които заявиха, че не бива да се пренебрегва този „исторически шанс“.

Вижте какво казаха те и какво отговориха патриархът и няколко митрополити.

;
д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“: Ние трябва да се представим наистина, като реална Църква-майка, каквато сме били винаги в исторически план. И макар и в македонската покана да не личи точно историческия план на събитията. Ние без да сме съдници на тези хора и без да правим оценка - да бъде готови да приемем протегнатата от тях ръка.
Йорданка Борисова: Този исторически шанс трябва да бъде подкрепен от всички българи, защото сме едно цяло и трябва да се подкрепяме.
Стефани Тонева: Това е една стъпка в правилната посока, една стъпка към историческата истина.
;
+ Неофит, патриарх български: Те са наши братя, наш народ и ще се стремим да запазим неговото единство. [...] Защото е сложен въпросът, защото трябва много добре да се обмисли и решението да бъде взето с болшинство.
Гавриил, Ловчански митрополит: Важното е да вземем правилно решение, защото за да можем да помогнем на македонската православна църква не трябва да повредим на българската православна църква. Иначе нито на нея ще помогнем, нито на нас после някой ще помогне.
Николай, Пловдивски митрополит: Ние ако наистина сме получили в това писмо признание, че БПЦ е майка-църква, свещен дълг е да се застъпим за македонската православна църква пред целия православен свят.
;
Красимир Каракачанов, вицепремиер: Аз не казвам, че не трябва да има църковна дипломация, но казвам, че в края на краищата Българската православна църква трябва да държи повече на мнението на българския народ, на своята история. Още повече, че няма какво да делим - когато те признаят Българската православна църква за църква-майка, какво имаме да делим. Надявам се най-накрая решението да бъде мъдро и правилно в полза на българския народ.
;

Македонската архиепископия датира от края на Втората световна война, но остава непризната от нито една православна църква по света. В интервю за „24 часа“ ловчанският митрополит Гавраил заявява, че ако решението се вземе едностранно от българска страна без консултация с останалите православни църкви, БПЦ рискува да ѝ бъде наложена схизма.

Днес сред хората дойде и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който заяви, че се надява на „мъдро решение“.

;

Ако БПЦ приеме поканата на Македонската църква, вбъдеще ще може да има съслужение с духовници от двете църкви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 медала за наши ученици от Световното математическо състезание в Пекин
6 медала за наши ученици от Световното математическо състезание в Пекин
Движението по АМ Тракия за момента е нормално
Движението по АМ "Тракия" за момента е нормално