НОВИНИ

Ако семейството не е здраво, детето да бъде отнето от него

Това предвиждат промените в Закона за наказателното правосъдие за деца, каза в "Денят започва" заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева-Русева. Сега съдиите нямат голям избор каква мярка да бъде наложена за тежки престъпление. Към настоящия момент няма нормативно изискване съдиите да имат специализация за работа по дела с малолетни и непълнолетни, уточни от своя страна съдия Николай Младенов, съдия по делото с 16-годишния Ивайло, който простреля 14-годишно момче.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
08:42, 01.03.2016
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
семейството здраво детето отнето

Нашият закон не предполага голям избор на съдията каква мярка да бъде наложена при едно такова тежко престъпление, коментира в "Денят започва" зам.-министърът на правосъдието Виргиния Мичева-Русева делото с 16-годишния Ивайло. Тя уточни, че в момента в закона имаме предвидени 4 мерки за неотклонение. Най-тежката е задържане под стража. Останалите са надзор на родител, възпитател, на инспектор в детска педагогическа стая или възпитател от интернат. Така, че в случая с Ивайло, може би е нямало голяма възможност за избор, каза министър Мичева-Русева.

Предвидените промени в Закона за наказателното правосъдие за деца ще дават по-голям набор от възможности за това каква мярка съдията да наложи.

"Не само задържане под стража. Например настаняване в професионално приемно семейство, дори домашен арест с електронно наблюдение. Когато семейството не е здраво и не могат да управляват добър надзор върху детето, то трябва да се изведе от това семейство. Вместо да бъде в ареста, абсолютно затворен от света, без контакти, без социална среда, то това дете трябва да отиде в такова семейство, което е професионално и обучено за работа с такива деца с девиантно поведение", каза зам-министърът на правосъдието.

При домашния арест ученикът само стои в къщи и посещава училище.

"Това е дори по-евтино и за държавата. Няма нужда да харчим пари детето да седи в ареста и то няколко месеца. И това, което сме предвидили в измененията на Закона, е мярката за неотклонение "задържане под стража" да бъде само 1 месец. Не трябва децата да са в килиите за дълго време, това не е в техен интерес. Целта на наказанието е не само да го накажем, а да го превъзпитаме. Как ще го превъзпитаме, ако стои в килията? ", допълни министър Мичева- Русева.

Децата от стабилни семейства не трябва да се затварят в изолатор, а трябва да се изследват мотивите защо е извършено това престъпление и как да се помогне на това дете. В новия закон е включено още извършителите на престъпление да имат индивидуална характеристика. Тази информация ще бъде предоставена на съдията, за да може той да вземе най-правилното решение.

Съдията по делото с 16-годишният Ивайло заяви от своя страна, че му е било много трудно да вземе решението за най-тежката мярка.

"Трудно ми беше да взема решение, защото освен съдия и магистрат - аз съм родител", казва съдия Николай Младенов.

Той допълни, че към настоящия момент в правосъдието за деца има нормативна рамка, според която лица над 14 години могат да носят наказателна отговорност, По-малките деца от 8г до 14 г. имат алтернативна форма на санкциониране - възпитателна рамка.

Съдия Младенов отбеляза, че Наказателният кодекс е приет през 1968 г. , а Законът за борба с противообществените прояви на малолетни и пълнолетни е от 1958 г. И двата закона имат множество промени и при тях е правен опит за приспособяване на тези правила с със съвсем различни нови социално икономически условия.

"Към настоящия момент няма нормативно изискване съдиите да имат специализация за работа по дела с малолетни и непълнолетни. По пилотни проекти в 3 районни съдилища в страната и в 2 окръжни има подобна специализация, но това е в резултат на районни решения, а не на решение на цяла България", каза съдията.

Заместник-министър Мичева - Русева уточни, че реформата предвижда да има специализация на съдии, прокурори, полицаи и социални работници, които да работят специализирано с деца. Идеята е за детски съд, но това на този етап не може да се реализира заради финансови съображения. "Но ще направим специализирани състави, които ще гледат само такива дела - наказателни с деца, извършили нарушение и с деца - свидетели. Законът ще даде по-голяма възможност на съдията за по-голяма гъвкавост", каза министър Мичева-Русева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 000 души аплодираха Васко Василев в Арена Армеец
12 000 души аплодираха Васко Василев в "Арена Армеец"
Откраднаха радиоактивни материали в Мексико
Откраднаха радиоактивни материали в Мексико