НОВИНИ

Коледуването на Бъдни вечер в Козаревец продължава десетилетия

Един от най-старите обичаи на Бъдни вечер е коледуването. Във Великотърновското село Козаревец традицията не е прекъсвана от десетилетия. Младите мъже, които тази вечер ще обиколят всяка къща в селото, ще наричат стопаните за здраве и берекет и казват, че изключително важна е приемствеността, тъй като повечето от тях са наследили коледуването от своите бащи и дядовци.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:06, 24.12.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

На Бъдни вечер в Козаревец никой не заспива, преди да са го посетили коледари. Младите мъже влизат във всеки дом с песни и наричания, които знаят от своите бащи и дядовци .

Свилен Николаев - коледар: „Запалих се от баща ми, той беше коледар!"
Иван Христов - коледар: „Дядо ми, той ми е разказвал за традициите. Бях на 14 години, тогава последно коледувахме с по-възрастните мъже!"
Кристиян Иванов - коледар: „Преди години още като се помня са идвали вкъщи по-старите коледари. Тръпката е уникална, като ги видиш толкова стегнати. Също е въпрос на мъжка чест!"

Седмица преди Бъдни вечер старейшините - коледари, събират младите момчета, за да ги подготвят за коледуването и да определят водача на групата.

Иван Христов, коледар: „При коледуването броят на момчетата трябва да е нечетен - 7,9, 11. Главната песен, с която се започва е Стани Нине господине. Всичко, което има в едни дом се нарича, за да е живо и здраво!"
Петко Нотев - старейшина на групата: „На тези деца бащи дядовци братя, те са били все в коледарската група, просто то се предава от поколение на поколение. Аз съм само за да им дам кураж, песните наричанията!"

Най-важната традиция преди коледарите да започнат обиколката по домовете в селото е освещаваното на коледарския кравай за здраве и берекет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин произвежда жив шоколад с мед
Българин произвежда "жив" шоколад с мед
Да помогнем на Явор!
Да помогнем на Явор!