НОВИНИ

Колко пари ще отдели българинът за увеличенията в Бюджет 2018?

Колко пари ще трябва да отдели всеки българин през 2018-та, за да осигури заложените в бюджета суми за обезщетения, пенсии, заплати на държавните служители и издръжка на секторите.

Николай Минков
от Николай Минков
20:17, 15.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Над 5500 лв. ще извади всеки данъкоплатец от джоба си догодина, за да финансира харчовете на държавата, заложени в Бюджет 2018, сочи анализ на Инистута за пазарна икономика. Това е с 400 лв. повече в сравнение с 2017-та, заради планираните от правителството по-високи разходи във финансовата макрорамка.

;

Според анализа по основни пера, най-голямото натоварване за данъкоплатците ще бъда да обезпечат социалните плащания, като пенсии, помощи и обещетения. Изчисленията показват, че всеки от нас ще плати над 1800 лв. през идната година или това е със 118 лв. повече спрямо тази.

;

Оказва се, че с 45 лв. повече ще плащаме през 2018-та за отбрана и за издръжка на държавните чиновници. 540 лв. ще отидат за образователната система, а малко над 660 лв. ще дадем за здравеопазване.

;

Според икономистите е грешка при висок растеж да се повишават харчовете, вместо да се заделят резерви в очакване на по-лоши икономически времена,както и да се финансират нереформирани сектори.

;
Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика: Ние много бихме искали да видим е бюджет с излишък. Защото рано или късно кризата отново ще дойде и няма да има тогава как да финансираме дефицитите по време на тежките години. Другото, което ние много искахме да видим в бюджета за следващата година, е пари срещу реформи. Защо продължаваме да наливаме пари в изключително нереформирани сфери като полиция, здравеопазване, дори и повечето пари в образованието.

Част от алтернативните предложения на икономистите към управляващите е да се откажат от увеличението на осигурителната вноска за държавна пенсия с 1% от 2018 г., увеличенито на минималната работна заплата от 460 на 510 лв. и на осигурителните прагове с 3.9%. Те насотяват и да отпадане възможността за прехвърляне парите от пенсионните фондове към Държавното обществено осигуряване и да се премахне монополът на здравната каса и да се развият частните здравни фондове, като 2% от здравната вноска да влиза в тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инициатива „Движа се по празниците” в Гоце Делчев
Инициатива „Движа се по празниците” в Гоце Делчев
Държавата отпуска 50 милиона лева за коледни добавки
Държавата отпуска 50 милиона лева за коледни добавки