НОВИНИ

Командир от "Ислямска държава" е арестуван у нас

Командир от "Ислямска държава" е арестуван у нас за нелегален тютюн за наргилета. Това съобщиха от специализираната прокуратура. Задържаният е сириец с българско гражданство. Повдигнати са му обвинения за тероризъм и за ръководене на престъпна група за незаконно производство и продажба на тютюн - пласиран в България, Холандия, Германия и Франция. Акцията е проведена на 29 септември, но информацията беше разпространена едва днес в официални съобщения от специализираната прокуратура и МВР.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
16:12, 13.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Сириецът се е установил у нас през 2008-ма е получил българско гражданство. През лятото на 2013-та заминава за Сирия и се присъединява към Ислямска държава. Според прокуратурата там той е взел активно участие в бойни действия, като е имал ръководни функции. При претърсването му е открит автентичен, според разследващите, документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, който удостоверява принадлежност към организацията.

Той беше разпространен заедно с превод от прокуратурата. На него има знаме, печати и подписи. И пише, че е издаден със знанието на военния главнокомандващ.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Лицето има този специален документ, даващ му възможност и право да се придвижва на територията на ИД и военните полета, високо ниво във военната йерархия.

През пролетта на 2016-та сириецът се връща у нас и създава престъпна група за нелегално производство и продажба на тютюн за наргиле. Според разследващите той не прекъсва връзките си с ръководителите на ИДИЛ. А търговията с тютюна му е служила като прикритие и основен източник на доходи.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Представили сме ви снимки затова как и по какъв начин е смесван тютюна с различни аромати и цветове, за да се придаде друг вкус, около 300-500 кг дневно чрез куриерска фирма на територията на ЕС е транспортиран този тютюн за наргиле.

Разследването е под надзора на главния прокурор Сотир Цацаров. Освен лидера на групата - за нелегалния тютюн са задържани още 2-ма души, а във вторник Апелативният специализиран съд е оставил обвиняемите за постоянно в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителските заплати да се увеличат с още 15%, предвижда Бюджет 2018
Учителските заплати да се увеличат с още 15%, предвижда Бюджет 2018
Майка роди в парк, бебето е мъртво
Майка роди в парк, бебето е мъртво