НОВИНИ

"Движение България на гражданите" коментира проектобюджета на НОИ

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване ощетява бизнеса и хората с най-високи доходи. Тази позиция изразиха от "Движение България на гражданите" по време на организирана от тях кръгла маса на тема "Как да повишим качеството на живот на българина? Доходи, здравеопазване, демография". А според бившия социален министър Иван Нейков последните промени показват, че няма последователност в социалната политика на България.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:20, 16.10.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Според проектобюджета на Държавното обществено осигуряване максималният осигурителен доход се увеличава от 2 600 на 3 000 лева. Тази стъпка е грешна според "Движение България на гражданите".

Найден Зеленогорски - "Движение България на гражданите": Това е едно допълнително натоварване върху бизнеса, а бизнесът може да използва тези пари за разкриване на нови работни места, за повишаване на възнагражденията. Ние трябва да насърчим преди всичко предприемачите, което би направило НОИ по-силен като финансиране
Димитър Делчев - председател на "Джижение България на гражданите": На практика се удрят точно тези служители, които се развиват добре. Например IT-специалистите. Това са обикновено млади хора, които са останали в страната, понеже взимат над 2 600 лева.

Според бившият социален министър Иван Нейков последните решения в социалния сектор са непоследователни и са взети на тъмно, без обсъждане в обществото.

Иван Нейков - директор на Балкански институт по труда и социалната политика, бивш социален министър: А именно ще увеличаваме осигурителните доходи, ще въвеждаме тавани на пенсиите и в същото време по отношение на подкрепата за семействата с деца ще запазим размера на обезщетенията, които се получават на същото ниво. Преди всички избори им сваляме звезди на всички, че децата са най-важни, а после изведнъж откриваме: "въх, то нямало пари". Не винаги е въпрос на пари.

По думите на Иван Нейков понякога било въпрос на воля и визия, каквато в България нямало.

Иван Нейков - директор на Балкански институт по труда и социалната политика, бивш социален министър: При нас в социалната политика визията е от бюджет до бюджет. Не казвам от избори до избори, защото и последните седмици виждаме, че няма никакво значение какво сме казали преди последните избори.

В социалната политики обаче трябвало да се гледа поне 30 години напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музикалното училище във Варна започва годината с месец закъснение заради ремонт
Музикалното училище във Варна започва годината с месец закъснение заради ремонт
Рокади във френския кабинет на фона на опустошителното наводнение
Рокади във френския кабинет на фона на опустошителното наводнение