НОВИНИ

Шофьорите ще могат да нощуват в кабинките си, но на определени за това места

Комисията по транспорт в Европейския парламент гласува в момента социалната част на пакета Мобилност, който предизвика недоволството на българските превозвачи. Вижте какво решиха евродепутатите в прякото включване на нашия кореспондент в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:19, 04.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Изключително оспорван вот и изключително голям интерес към работата на Транспортната комисия. Това, което депутатите досега приеха е положително за България. Те ще могат да нощуват в кабинките си, разбира се на приспособени за това места. Въвеждат се изисквания за това на какви условия трябва да отговорят местата, на които могат да пребивават камионите и където могат да нощуват шофьорите.

Другата важна точка за България, свързана с прибирането у дома също е гласувана за сега положително, поне по информация на евродепутатите, които са вътре в Комисията и гласуват. Това означава, че шофьорите ще трябва да правят почивки след три седмици, но те не са длъжни да се връщат в България. Т.е отпада дефиницията на това какво е "у дома". Ако те изберат да почиват някъде другаде в друга европейска държава, това може да стане.

И третото важно нещо, което касае българския сектор - това е свързано с изключването на транспорт на пакет мобилност от Директивата за командированите работници. Най-вероятно и по тази точка ще има положително развитие.

След като бъде гласувана социалната част на пакета, тя отива за разглеждане в Съвета, където могат да настъпят също промени и едва тогава ще бъде гласувана окончателно в пленарна зала.

Гласуването в Транспортната комисия тече в момента - очаквайте повече подробности в следващите ни емисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вулкан погуби десетки в Гватемала
Вулкан погуби десетки в Гватемала
Изследване: 5,6% от пушачите у нас пушат контрабандни цигари
Изследване: 5,6% от пушачите у нас пушат контрабандни цигари