НОВИНИ

​Контрабандата на цигари е паднала до 3,4%

Контрабандата на цигари падна до 3,4% през второто тримесечие на годината. Това показват данни на тютюневите компании у нас.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:57, 23.10.2019 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Контрабандата на цигари у нас е спаднала до 3,4%, през второто тримесечие на тази година, показват данните на големите тютюнопроизводители и вносители. В сравнение с 2010 година производството на нелегални цигари е намаляло 10 пъти. Така страната ни е сред държавите с най-ниска контрабанда на тютюневи изделия в Европейския съюз-сочи проучването.

Само за девет години контрабандата на цигари у нас е намалява от 34% до 3,4, отчитат тютюнопроизводителите. Изследването е направено на базата на преброяване на празните тютюневи опаковки в двайсет от големите градове на страната.

Бойко Борисов, министър-председател: Правителството тотално се провали в организирането на контрабандата, което допреди нас беше много силно развито в България. Най-лесният начин да се изкарат пари - черни пари е от контрабандата на цигари - влиза ТИР-ът, за един ден се разпродава по пазарите, 300 хиляди лева черни пари, които развращаваха цялата политическа класа, съдии, прокурори, граничари, полицаи, митничари.

От началото на годината МВР и митниците са заловили и 62,6 тона рязан тютюн, обяви премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Сега когато видяха, че в България няма шанс започнаха да изнасят фабриките на другаде, но ние продължаваме в нашето полицейско сътрудничество.
Верджиния Джевелекова, говорител на "Инициатива срещу незаконната търговия": Легалният пазар се увеличава, от това, което наблюдаваме ние и от нашите продажби и от приходите от акцизи в бюджета, тенденцията е за увеличаване.

Все пак на българския пазар продължават да се предлагат незаконни цигари, според експертите те са два вида.

Верджиния Джевелекова, говорител на "Инициатива срещу незаконната търговия": Има и такива, които традиционно присъстват на пазара, те са познати марки от местния пазар, но има и такива, които за първи път се появяват на нашия пазар, интересното е, че не са били намирани на нито един пазар от европейския съюз, където проучването се провежда.

Над средното ниво на контрабандата в страната остават градове като Свиленград, Велико Търново и Русе. Нелегалните продажби пък са най-ниски в Хасково, Благоевград и София.

Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията: Големите рискове за България е, че ние имаме големи традиции в производството на тютюневи изделия и много експертиза, тези хора много често участват в различни нелегални фабрики.

Държавата ще продължи да затяга контрола независимо от постигнатите ниски нива на контрабандата у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Специализираната прокуратура предаде на съд Миню Стайков по второ дело
​Специализираната прокуратура предаде на съд Миню Стайков по второ дело
39 тела открити в камион в Есекс, медии - камионът е с българска регистрация
39 тела открити в камион в Есекс, медии - камионът е с българска регистрация