НОВИНИ

Проектът за нов закон за шума може да доведе до отлив на туристи?

В Бургас на работна среща преди старта на активния летен сезон, министърът на туризма, кметове и ръководители на държавни служби призоваха да не се бърза с приемането на Закона за защита от шума в околната среда, предложен от вицепремиера Валери Симеонов.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:11, 04.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Проектът за нов закон за шума е бил сред най-дискутираните на днешната работна среща, а всички са се обединили около мнението, че приемането му без широко обсъждане няма да донесе ползи, а отлив на туристи.

Николина Ангелкова - мин. на туризма: Всички туроператори международни, които работят на нашия пазар, с изключително внимание, някои с притеснение, следят всички инициативи, които възникват в последния момент, защото ние в момента работим за пазар 2019 година.

Проектът предвижда "тихите" часове в денонощието да се увеличат от 23 часа до 8 часа на следващия ден, а забраната за шум в обедните часове да важи за всички дни от седмицата. При пренебрегване на тези правила, обектът нарушител ще бъде затварян за седмица. При повторно нарушение в рамките на 1 година преустановяването на дейността ще е за 30 дни. Тези наказания ще могат да бъдат обжалвани в съда. Но това няма да спира действието им.

Панайот Рейзи - кмет на Созопол: Ако този закон сега бъде приет, ще се обърка целият летен сезон. Защото вече много голяма част от хотелиери, ресторантьори, увеселителни и развлекателни дейности вече са сключили договорите, платили са наемите. Не може в последния момент да се прави такава драстична промяна.
Димитър Николов - кмет на Бургас: Ние сме готови чрез Националното сдружение на общините да проведем такъв дебат за по-голяма гъвкавост и адаптиране, така че да не проваляме нито сезон, нито да нарушим баланса.

Със или без нов закон за шума - новият летен туристически сезон на практика вече е стартирал и само през април от бургаското летище вече отчитат близо 140 % ръст на пристигнали туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четиристранна среща между България, Гърция, Албания и Македония в Солун
Четиристранна среща между България, Гърция, Албания и Македония в Солун
Рота от македонската армия​ за първи път ще участва в парада за Гергьовден
Рота от македонската армия​ за първи път ще участва в парада за Гергьовден