НОВИНИ

Концесията на 10 плажа може бъде прекратена заради драстични нарушения

Десет плажа с драстични нарушения са заплашени от прекратяване на концесионните договори, обяви министър Николина Ангелкова в Слънчев бряг. Сред тях са плажове в района на Созопол, Равда, Слънчев бряг, Обзор и Бяла. На всички нарушители ще бъдат наложени и парични глоби, категорична е Ангелкова.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:47, 18.08.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Сред най-честите нарушения са липса на спасители, медицинско обслужване, липса на достъпност за хора с увреждания или повече търговски обекти. Такива са констатирани на плажове на територията на община Созопол и Равда и край община Бяла. Там вече е наложена глоба в максимален размер от 101 хил. лв. Проверката на юг от Бургас също е открила нарушения.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Това на първо място е Созопол - Буджака, там има липса на спасители, медицинско обслужване, допълнителна търговска площ извън схемата, която е одобрена от мен, наложени са неустойки, дадени са предписания, предстои последваща проверка, която ако покаже, че те не са отстранени, след края на сезона ще стартираме процедура по прекратяване. По същия начин е с Равда Академика, Равда Хепи и Равда НДК.

Инспекторите от Министерството на туризма в началото на сезона са направили предписания на концесионерите за откритите нарушения, но втората проверка показва, че те не са отстранени. Сред нарушителите се оказа и един от големите плажове в курорта Слънчев бряг - Централният. Заради наличието на бетонови площадки около шест плажни заведения е наложена неустойка по концесионния договор в размер на 32 000 лв.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Този плаж също, за съжаление, е в групата на тези които, ако не бъдат отстранени предписанията до края на този сезон, ще се стартира процедура за прекратяване, защото абсолютно безкомпромисни сме в това отношение.

Проверките ще продължат до края на летния сезон, който официално ще приключи на 30 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 115 години от Илинденско-Преображенското въстание
Отбелязваме 115 години от Илинденско-Преображенското въстание
Купуваме по-скъпи плодове и зеленчуци, олиото и захарта поевтиняват
Купуваме по-скъпи плодове и зеленчуци, олиото и захарта поевтиняват