НОВИНИ

"Кой е срещу мен" в Мрежата?

Познават ли децата опасностите, които може би ги дебнат в Интернет? Кой и по какъв начин им влияе? - разговор в сутрешния блок "Денят започва" с Явор Колев от ГДБОП и Доброслав Димитров, създател на компютърна игра.

мен мрежата
bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 12.04.2016
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Възрастта, в която децата влизат вече в интернет е много ниска, подчерта Явор Колев и даде пример с двегодишно дете, което свободно борави с компютър. Детето не може да бъде ограничавано, но може да бъде контролирано да използва Мрежата да се обучава и забавлява, смята експертът от ГДБОП.

Децата не може да бъдат спирани и не е и правилно да бъдат спирани защото това е бъдещето и те трябва да имат достъп до тези технологии, казва и създателят на компютърни игри Доброслав Димитров.

Доброслав Димитров, създател на компютърна игра: Цифровото пространство не се различава по никакъв начин от истинското... Трябва по същия начин да се отнасяме и към едното, и към другото.

Родителите трябва да научат децата си сами да се предпазват от "непознатите" в Мрежата, така както е и в реалния живот, казва още Доброслав Димитров.


;

Благодарение на разяснителната кампания, която водим през годините, има реален спад на престъпленията свързани със сексуална злоупотреба с деца в интернет пространството, подчертава Явор Колев. Той припомня, че много киберпрестъпления са трансгранични.

Според Доброслав Димитров информацията често води до дезинформация, затова е необходимо информацията трябва да бъде проверявана. Той обръща внимание и върху проблема за "цифровото Аз":

- Аз бих обърнал внимание върху нещо друго, което касае всеки един от нас и което както младежите така и възрастните правят - не се замислят за своето "цифрово Аз". До какво води това, което качват в интернет? Когато се снимате и си правите глупави селфита, примерно, или въобще, снимки, които на момента може да са изглеждали много оригинални и после ги качите в личния си профил, който, да речем, е публичен, автоматично си правите живота труден за всяка една стъпка след това. Тъй като с който и да се запознаете - било то на работното място, било то нов контакт, ами първото нещо, което ще направи, е да ви пусне името в Гугъл. И когато излязат тези странни снимки... ами, как да кажа - хората посрещат по дрехите.

Вижте целия разговор с Явор Колев и Доброслав Димитров в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Художникът Васил Василев представя Убежища на желанието
Художникът Васил Василев представя "Убежища на желанието"
4 години Ким Чен Ун начело на КНДР
4 години Ким Чен Ун начело на КНДР