НОВИНИ

Красимир Каракачанов определи проблема с ромската престъпност като болен въпрос

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, който вчера беше във Войводиново, определи проблема с ромската престъпност като изключително болен въпрос. Според него действащият модел не води до интеграцията на тези хора в обществото.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:50, 09.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

По повод негативните коментари срещу изказването му от вчера, че "циганите са станали изключително нагли и търпимостта на българското общество се е изчерпала", вицепремиерът Красимир Каракачанов и днес защити позицията си.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Много меко реагирах, опитах се да бъда много дипломатичен и да се съобразявам с това, че съм вицепремиер в правителството, иначе щях да кажа много други неща.

Каракачанов напомни, че за 25 години са усвоени десетки милиарди от фондове за приобщаването на ромите, а резултатът е, че живеят още по-зле от преди. Не скри и възмущението си от нападението над командоса във Войводиново.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Не може никой без значение какъв цвят на кожата има, какво вероизповедание има или от какъв етнос е, да смята, че може да бие полицаи и военни. Това няма как да се случи и няма да се случва и аз няма да мълча докато съм министър на отбраната в тази държава.

Според Каракачанов ромите трябва да разберат, че законът се отнася за всички и не може да има привилегировани групи от населението. Съобщи, че на ромската общност във Войводиново е била предложена общинска земя, за да си построят жилища.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Общината е отпуснала 18 парцела безплатни в регулация, общински парцели и ги е канила многократно тези хора да си построят нормални, законни жилища. Срещнали са отказ и искане общината да им ги строи.

Оценката на Каракачанов е, че липсва политическа воля за решаване на тези проблеми, защото по думите му има страх от медии, псевдозащитни организации и от бюрократи в Брюксел, които щели да се разсърдят.


В същото време е подадена жалба срещу вицепремиера и министър на отбраната в Комисията за защита от дискриминация. Поводът е негово изказване за побоя над командоса Валентин Димов във Войводиново. Жалбата срещу Каракачанов е подадена от хасковското сдружение "Единство".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на АПИ подаде оставка по настояване на премиера Борисов
Председателят на АПИ подаде оставка по настояване на премиера Борисов
Нарушения във въздушния транспорт в Германия заради стачка утре
Нарушения във въздушния транспорт в Германия заради стачка утре