Правителството предложи да започнат преговори със САЩ за изтребителите F-16

Правителството предлага на НС да одобри започването на преговори със САЩ за купуване на нови изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили. Решението на кабинета дойде 2 седмици след като военнополитическа група в Министерството на отбраната избра именно F-16 сред общо 3 предложения. Вижте повече в прякото включване в обедните ни новини на Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
12:26, 09.01.2019
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

На днешното си заседание МС реши да предложи на НС да получи мандат за преговори със САЩ.

САЩ предлагат доставката на 8 изтребителя "F-16 Block 70 Viper" за българските ВВС. До решението се стигна след като експерти в Министерство на отбраната избраха именно тази оферта от общо 3. Швеция предлагаше "Грипен", а Италия - "Юрофайтър". При оценката на офертите надделя разбирането, че САЩ са готови да доставят цялостен пакет - самолет с налично въоръжение и оборудване, за разлика от другите две оферти.

Обявявайки това решение министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че решението е за започване на преговори, а не за закупуване.

Това, което правителството също иска от НС е, ако се наложи да се отклони от финансовите параметри, гласувани вече от Народното събрание - 1 млрд и 800 млн. лева, то кабинетът да има възможност да вземе това решение.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Не случайно наблегнах и на двете точки на Министерски съвет, което предлагаме да бъде решение на Народното събрание, на думата "проведе преговори", защото въпреки че нашето предложение беше ясно, още на 21 декември, аз много ясно заявих, че ние ще предложим отиване на преговори със САЩ за сключване на договор за закупуване на самолет. Въпреки това имаше множество спекулации, че едва ли не МС е решил да "закупи". Думата "преговори" е изключително важна в този контекст. Видяхте вчера изявлението на Белия дом. Няма да скрия, че в хода на преговорния процес последните няколко месеца ние имахме определени уверения, че цената ще бъде коригирана - предложената цена от САЩ. Вчерашното заявление в Белия дом също ясно показва, че от страна на Вашингтон също има едно разбиране по процеса на провеждане на преговори и по финансовите параметри, които са заложени в нашия актуализиран проект.
Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Искам да благодаря на съвместната комисия, която си свърши добре работата. Тя беше съставена от военната експертиза и да благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС и се надявам в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата. Така че се надявам и Народното събрание да даде мандат на правителството да продължи преговорите, за да може да се сключи договор.
Ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС: Бих казал, че е исторически момент, тъй като повече от 10 години се правят опити да се стигне дотук и това, че не се върна проектът и процедурата в изходно положение наистина заслужава най-малкото благодарности -като командир на ВВС и от ВВС, тъй като модернизацията е крайно необходима. Всички сте запознати с проблемите, които имаме по поддръжката и експлоатацията на вече застаряващата авиационна техника, с която изпълняваме основните задачи и с която носим бойните дежурства, с които гарантираме въздушния суверенитет на Република България. С това можем само да бъдем доволни. Самолетите са нови, модерни, с най-новото оборудване и въоръжение, така че ще можем да изпълним задачите, които от тук нататък се поставят за изпълнение на ВВС.

В свое изявление от Белия дом вече обявиха, че са готови в хода на евентуални преговори с България да удовлетворят нашите бюджетни и оперативни изисквания, което министърът на отбраната тълкува като възможност да се постигне редукция в цената им. Има още въпроси, които двете страни евентуално трябва да уточняват, като например фактът, че България иска да плати самолетите на разсрочено плащане, а американците държат това да стане наведнъж. Американците не биха могли да доставят самолетите в срок от 24 месеца, както ние настояваме, но тепърва, очевидно ако се получи санкция от НС, тези точки ще бъдат изчистени в хода на евентуални преговори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Две коли катастрофираха и се врязаха в магазин в София, няма пострадали
Две коли катастрофираха и се врязаха в магазин в София, няма пострадали
Граждани протестираха пред съда в Бургас заради блъснат велосипедист
Граждани протестираха пред съда в Бургас заради блъснат велосипедист