НОВИНИ

Оперираха рейнджъра, нападнат от роми във Войводиново

Оперират в болница в Пловдив рейнджъра Валентин Димов, който беше нападнат и пребит във Войводиново. Тази вечер хората от селото отново планират да излязат на протест. Близо 20 незаконни жилища са описани в ромската махала. Преди да бъдат премахнати ще се изчака седемдневния срок за обжалване. Други 15 постройки са определени като опасни и ще бъдат бутнати в следващите дни.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:11, 09.01.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

След снощния протест във Войводиново ситуацията е спокойна, в ромската махала няма хора. Някои от тях са изнесли част от покъщнината си и вече са се преместили на други места.

Атанас Илков, старши комисар: Оказа се, че много от тях са регистрирани на адреси извън ромската махала, това тепърва ще се установява.

Конфликтът във Войводиново изведе отново на преден план темата за спазването на българските закони от всички граждани и намесата на институции и неправителствени организации при решаването на проблемите.

В сутрешния блок на БНТ в остра дискусия по казуса влязоха Юлиан Ангелов, депутат от ПГ „Обединени патриоти" и Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация.

Юлиан Ангелов, депутат от ПГ „Обединени патриоти": За това вина имат не само институциите, но и различни неправителствени организации. Толерират и подкрепят подобно поведение така че тази безнаказаност да води до ескалация на напрежението. Надявам се, че през последните години са взети мерки и те виждат, че не може да продължава така и полицията, и жандармерията е там и действат институциите, вече адекватно.
Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация: Бих искал да питам министър Каракачанов как може да казва, че всички цигани са нагли. Той сега налива не масло, а бензин в огъня.

Петко Асенов каза още, че е сформирана контактна група, която включва архитекти, строители, бившия министър Сергей Игнатов и редица експерти. Набелязани са мерки за справяне с проблемите в етническите махали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани протестираха пред съда в Бургас заради блъснат велосипедист
Граждани протестираха пред съда в Бургас заради блъснат велосипедист
Македонският парламент започва последните дебати за името
Македонският парламент започва последните дебати за името