НОВИНИ

Край на гласуването за лятно и зимно часово време - какво предпочитат българите

Приключи гласуването за лятно или зимно часово време. Анкетата тече в интернет от края на септември на сайта на Министерския съвет. Какви са резултатите и ефективно ли беше гласуването вижте от Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:32, 11.10.2018
10215
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Допитването започна на 20-и септември и приключи днес точна в 17 30 ч. Резултатите вече са ясни. Своите предпочитания са написали точно 17 318 българи. Предстои данните да бъдат обработени и през следващата седмица - изпратени до работна група „Сухопътен транспорт“ към Съвета на ЕС, където темата се обсъжда в момента. Така че, все още не може да кажем кое е по предпочитаното време у нас. На този фон допитването не мина без проблеми. Част от оплакванията бяха свързани с бавния начин за гласуване, както и липса на ясно зададен въпрос.

За журналиста Любомир Мартинов участието в допитването се оказало истинско предизвикателство. Регистрацията на сайта отнела няколко минути, но одобрението от администратор часове. Проблемите не свършили дотук.

Любомир Мартинов, журналист: Аз срещнах трудност да си вляза в профила като си въведа потребителското име и паролата, не ме допускаше вътре. Затова се наложи за да се свържа с администратор, който ми помогна. По мейл комуникирахме. Два три дни може би.

Журналистът участвал и в анкетата на Европейската комисия, която успя да сондира мненията на над четири и половина милиона европейци. 80% от анкетираните поискаха да спре практиката със смяната на времето и да се запази лятното часово време. Според Любомир въпросите били ясно формулирани, а гласуването с "да" или "не" отнело не повече от три минути. Не така обаче изглежда българския вариант.

Любомир Мартинов, журналист: Тук в свободен текст трябва потребителят да напише коментар какво му е мнението за проектодирективата.Това е един документ от 15 страници, който е написан на тежък бюрократичен език. Естествено трябва да се прочете, за да му направиш коментар. Нямаше зададени параметри как да изглежда този коментар, колко да бъде дълъг, какво точно трябва да се напише. Това създава затруднение.

На този фон паралелно проучване на "Екзакта" показва, че 48% от анкетираните предпочитат за постоянно зимното часово време. Това са предимно жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. 32% са привържениците на лятното време. В тази група попадат хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на големите градове.

Очаква се Министерството на енергетиката да изготви националната позиция по въпроса. Идеята е тя да е съобразена не само с икономическите ефекти, но и с мненията и коментарите на различните институции. До 1 април 2019 г. България и всички държави членки на ЕС трябва сами да изберат и да съобщят в Брюксел кое часово време смятат да прилагат като постоянно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал с пловдивската зала Колодрум след съмнения за измамна благотворителност
Скандал с пловдивската зала Колодрум след съмнения за измамна благотворителност
Електронна система за контрол на лекарствата работи в Пловдивския онкодиспансер
Електронна система за контрол на лекарствата работи в Пловдивския онкодиспансер