НОВИНИ

Авария при старта на кораба на „Союз“, екипажът е невредим

Авария в ракетата „Союз“ малко след изстрелването от космодрума Байконур. Екипажът от двама души - американец и руснак - се приземи успешно и е невредим. Предполага се, че единият двигател е отказал при разпадането на втората степен на ракетата - носител.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:27, 11.10.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Минути преди старта. Американецът Ник Хейг и руснакът Алексей Овчинин са готови да полетят с кораба „Союз МС 10“ към Международната космическа станция на шестмесечна мисия. 160 секунди след старта, след отделянето на първата степен, Овчинин съобщава на контролния център за проблем с единия двигател.

Юрий Борисов, зам.-министър -председател на Русия: На 123-ата секунда системата за аварийно кацане се е задействала и е позволила отварянето на парашутите. Капсулата се е отделила от ракетата - носител и екипажът се е приземил безопасно.

След балистично приземяване, капсулата с двамата е намерена в казахската степ на 20 км. от град Жезказган.

;

Хейг и Овчинин се чувстват добре, както се вижда от първите снимки след изваждането им от капсулата. Те са понесли натоварване от 6G при спускането, но са подготвени за подобни изпитания. Двамата ще прекарат нощта под наблюдение в болница.

Незабавно е сформирана комисия, която да разследва инцидента.

Юрий Борисов, зам.-министър -председател на Русия: Смятам, че американската страна ще се отнесе с разбиране. Ние, разбира се, не бихме скрили информация за причините, не би било уместно в подобна ситуация.
;

Екипажът на МКС е информиран незабавно за събитията и е променил програмата си. С корабите „Союз“ редовно се изпращат провизии и астронавти до МКС. Подобна критична ситуация на космодрума Байконур не е иимало от 1983 г. , когато ракетата пламна преди изстрелване и двамата руснаци от екипажа бяха спасени на косъм.

От 2010 година с неуспех са завършили 13 изстрелвания на руски ракети-носители заради технически повреди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Коментар на Петър Москов за предложените здравни реформи
В „Още от деня“: Коментар на Петър Москов за предложените здравни реформи
Ще има ли промяна в конкурса за ремонта на столичния площад „Света Неделя“?
Ще има ли промяна в конкурса за ремонта на столичния площад „Света Неделя“?