НОВИНИ

Край на хартиените билети в градския транспорт?

Готови ли сте да кажете сбогом на хартиените билетчета? Българска компания вярва, че има по-удобно и екологично решение за таксуване на пътници в градския транспорт.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
18:02, 04.08.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Димитър Димитров - CEO, мобилна платформа за заплащане на услуги за градска мобилност: "В момента, в който се качите в автобуса или тролейбуса, приложението, което ние сме направили, разпознава, че се намирате в този автобус и ви предлага да си купите билет. В момента, в който потвърдите "Да, искам да си купя билет", ние взимаме парите от банкова карта, чиито данни предварително са въведени в нашето приложение, и вие получавате билет, показвате го на пътуващия кондуктор или контрольор и спокойно може да пътувате в целия градски транспорт."

С тази идея една от водещите български компании в сферата на иновациите е на път да промени начина, по който варненци си плащат за градски транспорт. Достатъчно е да изтеглят приложение на мобилния си телефон. Технологията използва т.нар. сензори за близост. По един от тях ще бъде поставен в 180 превозни средства.

Димитър Димитров - CEO, мобилна платформа за заплащане на услуги за градска мобилност: "Започнахме миналата седмица инсталацията. Тази седмица ще свършим. В рамките на една-две седмици сме готови да пуснем системата."
;

Освен във Варна, системата за електронни билети работи експериментално в девет метростанции в София и две тролейбусни линии в Бургас. Компанията дори има пилотен проект в Лисабон и друг в Канада, провинция Квебек. Заради успехите си на българския и международния пазар миналата година тя получи награда в категорията за "Иновативно новостартирало предприятие" в конкурса на Фондация Приложни изследвания и комуникации.

Теодора Георгиева - експерт във "Фондация Приложни изследвания и комуникации": "Нашата цел е на първо място да дадем необходимото внимание на предприятия, които разбират, че иновациите са важни като фактор за конкурентноспособност. Те да получат признание, да получат видимост сред обществото, за да могат да съизмерят своите постижения с тези на други фирми, работещи в бранша - в страната и в чужбина. И в най-голяма степен да бъдат подкрепени в тяхната иновационна дейност."

Конкурсът се провежда и тази година, като награди се присъждат в осем категории. Фондацията приема кандидатури до 15 октомври, а победителите ще бъдат обявени в началото на декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец очаква литовския Судува в плейофния кръг на Лига Европа
Лудогорец очаква литовския Судува в плейофния кръг на Лига Европа
Огромна опашка при паспортната проверка на летище София
Огромна опашка при паспортната проверка на летище София