НОВИНИ

Критичен спад в нивото на река Дунав, има заседнали кораби

Критично ниско е нивото на Дунав, особено в германския и унгарския участък на реката. Там има заседнали пасажерски кораби, които не могат да продължат по маршрутите си. В българската част два товарни кораба са заседнали в района на Русе.

bnt avatar logo
от екип на БНТ
17:42, 22.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Наводненията в Централна и Западна Европа от началото на лятото отстъпиха преди седмици с високи температури и липса на валежи. В дунавските пристанища на Виена са блокирани 20 пасажерски кораба. Туристите са изправени пред избор: или да продължат круиза по суша с автобус, или да чакат да завали.

В Унгария реките са достигнали рекордно ниско ниво, така че Дунав не може да разчита на притоци. Внушителното езеро Балатон се е свило до минимум.

;

В българския участък край Русе пасажерските кораби все още се придвижват. Проблеми изпитват товарните, които газят по-дълбоко. Два от тях са заседнали.

Най-тежко е състоянието в речните участъци, които не са драгирани. Един от тях е в района на силистренското село Попина. Там в момента е маркиращият кораб "Вит", който вече е обозначил нов плавателен път.

Инж. Павлин Цонев - изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав: Засега основният затруднител на корабоплаването е в района на Попина, на остров Гарван, където дълбочините са от порядъка на 2.10 - 2.20 м. Но се надяваме колегите, като извършат хидрографските дейности след маркиране на новия път, да имаме по-добри условия за тези, които пътуват.

Ако не завали, прогнозата за следващите дни е нивото на Дунав да продължи да се понижава и обстановката по реката още да се усложни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС одобри 2,5 млн. лв за източването на мазута от потъналия кораб край Созопол
МС одобри 2,5 млн. лв за източването на мазута от потъналия кораб край Созопол
Осъдиха двама приближени на Доналд Тръмп
Осъдиха двама приближени на Доналд Тръмп