НОВИНИ

Меглена Кунева: Матурите са честно проведени

Просветният министър Меглена Кунева каза днес, че тази година можем да се поздравим с честно проведени матури. Това тя смята, въпреки че "По света и у нас " успя да купи отговорите на матурата. Според Кунева теч от министерството, което е нейна отговорност нямало, а най-важното било, че няма и информация изнесените отговори да се са върнали обратно в класните стаи при учениците.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:26, 19.05.2016
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Тъй като отговорите от купените матури са се появили след 10 и 30 часа министър Кунева смята, че някой е решил теста за около час и половина и след това е излязъл от училището. Кунева не каза, че това са точно ученици, защото не искала да укорява децата.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката
Това ставало на дланта на ръката, можело да запишеш верните отговори. Така или иначе това не може да се предотврати. Подчертавам - няма, няма изтичане на отговорите и няма изтичане на самия текст на теста и на автора, на Елин Пелин преди 10 и 30 и мога да ви кажа, че нямам нито един сигнал, че тази информация се е върнала обратно в класните стаи.

Според Кунева с мерките за сигурност министерството е направило всичко възможно верните отговори да не се върнат обратно при учениците.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката
Така че тази година можем да се поздравим с едни матури, които бяха проведени честно, моята задача е тази.
;

Колкото до това дали е имало разместване на въпроси в отделни стаи, Кунева каза, че все още не може да разкрие какви технически мерки са били взети.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката
БНТ: Говори се, че не може да става такова разместване, защото ще се обърка матрицата за проверка на матурите и те няма да могат да бъдат проверени?
На всичко може да се намери решение, уверявам ви, може да се слагат номера, може да не се слагат, на всичко може да се намери решение
БНТ: Добре, а защо още сега не въведохте модулите, имахте възможност ?
Беше рисково, за тази година беше рисково като организация, да ви напомня, че аз поех министерството преди около 100 дни.

Ще се върви към въвеждането на модули при следващите матури, каза още Кунева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският парламент одобри трето удължаване на срока на извънредното положение
Френският парламент одобри трето удължаване на срока на извънредното положение
Черна гора влиза в НАТО
Черна гора влиза в НАТО