НОВИНИ

Сметище под магистралата край Дупница може да стане причина за нов пожар

Купища боклуци отново захвърлени под магистрала "Струма" край Дупница. Новото сметище се оформи само няколко месеца след големия пожар, който горя на магистралата през август.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
12:25, 04.02.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Преди минути на място пристигнаха представители на РИОСВ-Перник и служители на полицията на извънредна проверка. За какво обаче проверяват този път екоинспекторите не коментираха.

Огромните купчини с отпадъци, които са собственост на фирмата за преработка, все още са тук. Въпреки, че към този момент фирмата е спазила всички законови изисквания, притеснението идва от фактът, че те се намират само на няколко метра от виадукта, който горя през лятото на миналата година.

След пожара, Пътната агенция изчисти за собствена сметка боклука под съоръжението и два метра встрани от него, които попадат в сервитута на магистралата.

Купчините с отпадък са високи повече от пет метра и идват почти на равнението на пътното платно. А от другата страна в момента продължава разчистването на опожарения участък.

Екипът ни потърси собственикът на депото Кольо Илиев на работното му място. Служители ни отговориха, че в момента той е в болничен.

За проблема с отпадъците тук говори и екоминистърът Емил Димитров. Решение на проблема обаче все още не е намерено. На мястото фирма "Феникс ресурс" складира опаковки от лекарства, но и много пластмаса и хартия, които са леснозапалими. Теренът се използва за складиране на отпадъци от години, но при строителството на АМ "Струма" нито АПИ, нито фирмата собственик са направили постъпки за преместване на депото което август месец миналата година пламна. И в момента продължава разследването за причините за пожара. По време на пожара, в различна степен бяха унищожени няколко от колоните на виадукта, както и част от пътното платно. Ремонтът струваше на АПИ близо два милиона лева. Сума, която Пътната агенция е категорична, че ще си търси от собственика на депото.

Ремонтът на магистралата трябваше да приключи в началото на януари месец, но фирмата-изпълнител успя да приключи дейностите месец по-рано, още през месец декември, което значително разтовари движението в началото на зимния сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха проверки заради боклука при р. Чая
Започнаха проверки заради боклука при р. Чая
Граждани протестират срещу приемането на СЕТА
Граждани протестират срещу приемането на СЕТА