НОВИНИ

Курбан за здраве на православния комплекс "Памет и вяра" край Благоевград

Стотици хора посетиха днес православния комплекс "Памет и вяра", който се намира над Благоевград. Те почетоха святото място и си взеха курбан за здраве, който община Благоевград приготвя за четвърта поредна година.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
22:17, 11.06.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Православният мемориален кръст "Памет и вяра" се намира в местността Заева поляна на хълма над старинния квартал "Вароша". Символът на християнската вяра е издигнат на това място през 2013 година.

Цвета Тимчева: "Идеята да се направи кръст над Благоевград е от преди 20 години. И постепенно в общината са събирани дарения и от тези дарения вече последният кмет господин Камбитов направи кръста като имаше дарения и от предните кметове."

Хората смятат, че 33-метровият кръст, който се издига над Благоевград пази и закриля жителите на областния център и околните населени места.

Цвета Тимчева: "Има гора, близо е до небето. Много или малко всички сме вярващи. Има някаква сила, която държи вселената и нашия свят в равновесие, иначе щеше да е хаос."

Хората от близкото до Благоевград село Делвино приемат, че местността се намира в тяхното землище, често го посещават и почитат.

БНТ: Смятате ли, че има енергиен заряд?

- "Да, абсолютно, много даже! Така че си идваме и ни харесва!"

Жители на Благоевград и много гости на областния център често избират да се разходят по обособената екопътека, която свързва парка „Ловен дом" с християнския комплекс „Памет и вяра". Тя минава през пояс от зеленина и гориста местност, в която са се запазили много растителни и дървесни видове с лечебни свойства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България победи олимпийския шампион Бразилия пред пълни трибуни във Варна
България победи олимпийския шампион Бразилия пред пълни трибуни във Варна
Нов правосъден министър и редица преназначения в бъдещия кабинет на Тереза Мей
Нов правосъден министър и редица преназначения в бъдещия кабинет на Тереза Мей