НОВИНИ

Лед скова морето и няколко реки

След повече от половин век морето край Бургас отново замръзна. Това стана в лагуните до Морската гара и Рибарското пристанище на Сарафово. Причината е, че на тези места морската вода е с по-ниска соленост. Ледени висулки украсиха яхтите и малките кораби, закотвени край Бургас.

лед скова морето няколко реки
bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 12.01.2017
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

И Варненското езеро замръзна по крайбрежието. Температурите са достатъчни, за да го сковат. Лодките също замръзнаха и сега рибарите чакат затопляне на времето, за да излязат за риба. През последни 100 години у нас морето е замръзвало три пъти.

Заради студа замръзна река Искър. Ледът по най-дългата река в България е в средното й течение, от Своге до Мездра. Според местните, това е знак, че водата е чиста. Замръзналата река създава проблеми на зимуващите диви патици, а също и принуди малките ВЕЦ-ове да спират работа.

На много места река Дунав също е скована от лед. 21 кораба в момента изчакват край Силистра ледоходът да премине. Екипажите разполагат с храна за десетина дни. Ако времето не се оправи, на помощ ще дойдат хеликоптери. Корабите не са закъсали и не са бедстващи, а са на котва, уточниха от "Речен надзор" в Силистра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС иска мониторингът на ЕК да отпадне
ВСС иска мониторингът на ЕК да отпадне
Млад мъж от Стамболийски мечтае да проходи
Млад мъж от Стамболийски мечтае да проходи