НОВИНИ

​Легендарният румънски Граф Дракула е пребивавал в Свищов

Легендарният румънски Граф Дракула е пребивавал и в Свищов - доказателства за това намериха археологът професор Николай Овчаров и неговият екип. Проучванията им са в древната крепост "Калето" край града. Според професор Овчаров името на митичния Граф Дракула може да привлече в региона любители на културния туризъм.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
21:15, 30.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Историята разказва, че през 15 - 16 век, когато е големия сблъсък между Османската империя и Влашкото войводство край Свищов се разиграват драматични битки.

проф. Николай Овчаров - археолог: През зимата на 1461 година Влад Цепеш, по-известен като Дракула, обсажда крепостта и я превзема след тежка битка, която както пише самия той в едно свое писмо до унгарския крал са убити 410 турци. Писмото е от 1462 година, което показва, че по всяка вероятност тази зима на 1461-1462 година е изкарал именно тука, в Свищовскта крепост, в нейния замък.

Десет дни след началото на разкопките в крепостта „Калето" са открити малки оловни гюленца за оръдия, които са характерни за онова време и доказват пребиването на Дракула тук.

проф. Николай Овчаров - археолог: Така, че тези гюлета ни показват едни от тези сблъсъци между Дракула и османците, за които разказва и историческия извор.

Разкопките в свищовската крепост ще продължават до средата на юни. Те са финансирани с 30 хиляди лева от общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас се побратимява с египетския град Александрия
Бургас се побратимява с египетския град Александрия
Кола блъсна режисьора Георги Дюлгеров
Кола блъсна режисьора Георги Дюлгеров