НОВИНИ

Следим качеството на въздуха вече онлайн

От днес можем да следим качеството на въздуха в определено населено място в реално време. Достатъчно е да влезем в новата система за информиране, която вече е на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Досега агенцията информираше за качеството на въздуха на следващия ден след измерванията.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:36, 30.05.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Информацията за качеството на въздуха на сайта на Агенцията пристига в реално време от всички измервателни пунктове в страната. Основните показатели, които могат да бъдат видяни са количеството на фини прахови частици, които са основен замърсител у нас, на серни и азотни окиси.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Информацията, която може да се види в системата е в 2 основни групи: средноденонощни и в точно определен час. Ще имате възможност да видите както моментната стойност, например в 11 часа, така и до 10 дни назад.

За да проверите качеството на въздуха на определено населено място ви е нужен компютър и интернет. При влизане на страницата на агенцията по околна среда веднага излиза системата за предоставяне на информация. Появява се карта със всички измервателни станции в страната. Трябва да изберете мястото, което ви интересува и съответните показатели.

Информационната система предоставя и цветова информация, като дните с най-много прахови частици са в червено.

За първите три месеца на тази година най-много дни със замърсен въздух е имало в Смолян, Горна Оряховица, в Пловдив - ж.к. "Тракия", Монтана, Никопол, София. Почти няма замърсявания в Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Девня, Стара Загора. Данните са на агенцията по околна среда.

От началото на годината у нас е в сила Закон за чистотата на атмосферния въздух, който задължава общините да изпълняват строги норми за намаляване на вредните емисии. За постигането им те имат 3-годишен период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът организира абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение
Президентът организира абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение
Конституционният съдия Бригите Бийрлайн е новият канцлер на Австрия
Конституционният съдия Бригите Бийрлайн е новият канцлер на Австрия