НОВИНИ

Лекари настояват за въвеждането на съвременни методи за лечение на инсулта

У нас годишно се регистрират над 55 000 случаи на инсулт. Това сочат данните на Министерството на здравеопазването. Лечението им обаче е консервативно и много малко пациенти получават модерната диференцирана терапия. Първата национална конференция по инсулт с международно участие по тези теми се проведе във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
14:20, 12.06.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Инсултът е втората по честота причина за смърт, а данните сочат, че у нас с всяка година възрастовата граница на заболелите пада. За да се намали черната статистика и да се повиши качеството на живот, е необходимо на пациентите да се прилага диференцирано лечение.

проф. д-р Силва Андонова, МБАЛ „Света Марина“-Варна: Диференцирано лечение означава по показания до 4 часа и половина от началото на исхемичния инсулт може да се приложи интравенозна тромболиза, а до шестия час ендоваскуларно лечение.

Въпреки, че това е процедура, която се поема от Здравната каса, под един процент от болниците прилагат лечението. Причината е в липсата на обучени кадри.

проф. д-р Силва Андонова, МБАЛ „Света Марина“-Варна: Да се направят програми и да могат да бъдат обучавани екипите, защото лечението на инсулта е екипна дейност. Работейки заедно за благото на пациента, помежду си, познавайки се, правейки тези добри взаимовръзки, това нещо може да се случи.

Работещата мрежа от специалисти на регионално ниво може да спаси живота на пациент с инсулт. Само преди дни бързата и адекватна реакция на лекарите в Североизточна България е спасила живота на жена от Силистра.

проф. д-р Силва Андонова, МБАЛ „Света Марина“-Варна: Колегите са преценили, че е подходяща за друг вид лечение, което те не могат да направят. Това е много важно, защото това е качеството на живот и това е качеството, което ние искаме да дадем на нашите пациенти. Идеята вече тук е да говорим за болниците, които нямат структурирани звена, протоколи, алгоритми да им се помогне.

Инсултите са социално значими заболявания и липсата на адекватна и бърза реакция води до инвалидизация, а не рядко и до смърт на пациентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състоянието на пострадалия борден техник е стабилно
Състоянието на пострадалия борден техник е стабилно
Увеличават се дарителите на книги за библиотеката в Сандански
Увеличават се дарителите на книги за библиотеката в Сандански