Либералите на Джъстин Трюдо печелят изборите в Канада

Либералите на досегашния министър-председател Джъстин Трюдо печелят федералните избори в Канада. Очаква се той да състави следващото правителство, въпреки че няма да разполага с пълно мнозинство в парламента.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:07, 22.10.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Джъстин Трюдо и Либералната партия остават на власт. Те ще разполагат със 156 места в 338-местния канадски парламент. За пълно мнозинство са необходими 170 депутати, но Трюдо обяви победа.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада: Изпратихте либералите отново на работа, обратно в Отава с ясен мандат. Ще направим живота по-достъпен. Ще продължим да се борим срещу климатичните промени. Ще премахнем оръжията от улиците и ще продължим да инвестираме в канадците.

Трюдо ще бъде принуден да състави правителство на малцинството и да разчита на подкрепата на по-малка лява партия и нейните 24-ма представители.

Консерваторите получават 122 места. Сепаратистите от „Квебекски блок" ще имат 32 места и утрояват резултата си от 2015 г. Зелените също подобряват представянето си.

Избирателната активност е 65%.

Популярността на харизматичния премиер, който дойде на власт през 2015 година, напоследък отбеляза спад заради стари негови снимки с боядисано в кафяво лице и действията му спрямо корупционен скандал.

Доналд Тръмп беше един от първите, които поздравиха Трюдо за победата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще отпадне ли наблюдението на EK върху правосъдието и вътрешните работи?
Ще отпадне ли наблюдението на EK върху правосъдието и вътрешните работи?
Лаборантката, която забрави жена в скенер, ще бъде наказана със забележка
Лаборантката, която забрави жена в скенер, ще бъде наказана със забележка