Проф. Тасев: Тези 11 км от "Балкански поток" са изключително важни за България

Този малък участък от 11 км е изключително важен за България. Първо ние слагаме край на сагата "Турски поток 2" - дали ще мине през нас или не. Слагаме началото на "Балкански поток", каза в студиото на "Сутрешен блок" проф. Атанас Тасев, енергиен експерт.

от БНТ
07:47, 22.10.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

По думите му премиерът Бойко Борисов е вложил в Балкански поток "геополитически смисъл".

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Това е потокът, който ни обединява, защото нещото, което не беше и показано, този Балкански поток вече е признат и от Сърбия, и от Унгария, и от руската страна, което е най-важно.

Проф. Тасев подчерта, че с тази 11-километрова отсечка и готовността на 140 км по сухопътната част и морската част на "Турски поток 2" каквото и да се случи в отношенията Русия-Украйна, от 1-ви януари ще получим необходимите ни количества газ, които са около 3,5 млрд. на годишна база.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Другото, което е важно, ние обръщаме потока на газа от север на юг, от юг - на север, т.е. ние увеличаваме ролята на южния газов коридор.

Проф. Тасев отбеляза като най-важно това, че оставаме на газовата карта на Европа. По думите му приходната част от транзита само по Балканския газопровод ще бъде по-голяма отколкото прихода по Трансбалканския газопровод на годишна база.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лаборантката, която забрави жена в скенер, ще бъде наказана със забележка
Лаборантката, която забрави жена в скенер, ще бъде наказана със забележка
За какво да внимаваме в планината през октомври?
За какво да внимаваме в планината през октомври?