Хлебопроизводители от Благоевград отново поставят въпроса с липсата на кадри в бранша. Собственици на пекарни в региона се оплакват, че много от служителите им са в пенсионна възраст, а младите хора въобще не искат да работят в сектора.
This is a modal window.
Димитър Бакалов от Благоевград се занимава с производство на хляб и хлебни изделия повече от две десетилетия. Признава, че през последните няколко години все по-трудно намира работници за обектите си.
Димитър Бакалов, хлебопроизводител: „Проблемът е много голям. Няма работници никъде. Почти всички, където работят 80% са пенсионери – хора, които всеки момент могат да си тръгнат ако им се наложи, ако не им позволява здравословното състояние.”
Според Бакалов проблемът не е в заплащането.
Димитър Бакалов, хлебопроизводител: „Средна заплата някъде около 1 000 лева, но млади хора няма. Нямат интерес да се обучават. Всички млади хора тръгват за София и за Лондон. Лека и доходна работа търсят, добре платена. Никой не иска да застане да работи въпреки че това е перспективна професия.”
Работата в пекарните не е лесна, но носи голямо удоволствие, признава Цветанка Китанова, която вече 13 години е майстор-пекар.
Цветанка Китанова, майстор-пекар: "Трудна, защото човек трябва да има едно огромно търпение, когато прави хляба... То е наука, то не е само занаят... Харесва ми начинът, по който ще направя хляба и как ще излезе този хляб от фурната, радвам се на някакво произведение.”
За да се научат тънкостите при приготвянето и печенето на хлебни изделия са нужни поне две години, казват майсторите-пекари. От бранша в Благоевград настояват да бъде разкрита и паралелка поне в една от професионалните гимназии в града, където учениците да изучават тази професия.