Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица от Бачковския манастир

По традиция на втория ден на Великден чудотворната икона на Богородица беше изнесена от Бачковския манастир с литийно шествие. Иконата на Божията майка се носи на ръце на 4 км от Светата обител - до местността "Клувията", където през 1604 година е била намерена.

от БНТ
11:09, 17.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Иконата бе изнесена от манастирската църква "Св. Богородица" от монаси и миряни заедно с хоругвите, а игуменът на Светата обител архимандрит Симон поведе литийното шествие.

Иконата на Света Богородица е дарена на Светата обител през 14-и век от основателите на манастира - братята грузинци, Григорий и Абасий Бакуриани. Иконата се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района. При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е намерена в местността "Клувията" и пренесена отново в Светата обител. На втория ден на Великден, по мистериозен начин тя напускала манастира и за да се спре нейното "бягство", хората започнали да организират литийното шествие с нея.

Според преданието образът на Божията майка помага при различни заболявания и извършва изцерителни чудеса, но затова трябва да се докоснеш до нея или да се включиш в носенето й по стръмния път към местността, където през 1604 г. е била намерена от две овчарчета. Една част от хората, които участват в литията твърдят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност, други бяха дошли с надеждата за помощ и дори бяха преспали през нощта в манастира.

В местността "Клувията", в скалния параклис ще бъде отслужена Света литургия, ще бъде осветена и водата в аязмото. По традиция на присъстващите ще бъде раздаден курбан. Връщането на иконата и посрещането й в манастирската църква е около 17,00 часа.

Оригиналът на чудотворната икона след реставрация и консервация се съхранява в манастирската църква.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Служебното правителство ще публикува отчети за ревизията в министерствата
Служебното правителство ще публикува отчети за ревизията в министерствата
Отровно вещество предизвика евакуация на 600 души в Лондон
Отровно вещество предизвика евакуация на 600 души в Лондон