НОВИНИ

Ловджии смятат, че новите мерки за лов на диви прасета са неефективни срещу АЧС

С редица нововъведения и мерки за биосигурност утре стартира лов на диви прасета с цел намаляване на популацията на дивите прасета, които са основен разпространител на африканска чума по свинете. Ловците смятат, че новите промени за лов на диви прасета са неефикасни и няма да спрат разпространението на африканската чума по свинете. Повече вижте в прякото включване на Андрей Кючуков от Русе

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
10:05, 04.10.2019
6765
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Според новите правила за лов на диви прасета, ловджиите ще имат право да излизат в три, а не както до сега в два дни от седмицата. Графиците за лов ще се съобразяват с тези на ловните стопанства.

Новите мерки обаче са неефикасни според ловджиите и няма да спомогнат за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. Ловджиите твърдят, че новите правила може да повторят грешките, които според тях са допуснати при справянето с африканската чума по свинете.

Припомняме, че след забраната за лов с кучета, която беше въведена миналата година, ловците излязоха на протест.

Андрей Каракечиев, ловджия: Утре ще излезем да ловуваме на лов, макар, че доста са ни ограничени мерките за ловуване, макар, че пак имаме мерки, които според нас не са правилни. Например ако отстреляме прасе и излезе положителна пробата, на нас пак ще ни забранят лова. И ние си повтаряме същите грешки, които направихме и миналата година.

Според ловджиите мерките, които се предприемат за отстраняване на африканската чума по свинете са неефективни. Те твърдят, че най-добрият метод за справяне с разпространението на заразата е елиминиране на всички заразоносители.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безлов: Реалният брой на имотните измами в страната е по-голям от официалния
Безлов: Реалният брой на имотните измами в страната е по-голям от официалния
Денонощна читалня отваря врати в Студентски град
Денонощна читалня отваря врати в Студентски град