НОВИНИ

Лъвчетата Масуд и Терез заминаха за Холандия, брат им Иван Асен остава тук

Болните лъвчета, родени в незаконния зоопарк в Разград, днес най-накрая заминаха за Холандия. Там Масуд и Терез ще получат адекватна медицинска помощ. Но двете лъвчета, които разчувстваха цяла България, ще станат повод да бъдат преразгледани условията, в които се отглеждат големите котки във всички законни и незаконни зоологически градини. Според представителите на фондация "Четири лапи" много други животни също имат нужда от спасяване.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:06, 04.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Едва на 5 месеца, двете лъвчета вече имат богата история зад гърба си. И със сигурност ще станат повод за много промени. Родени са в зоопарка в Разград, който няма лиценз неслучайно. Няма капацитет да осигури нормални условия за отглеждане на животни. Неясно защо обаче, не е затворен. И безобразията не закъсняват. Като се раждат, Масуд и Терез са стъпкани от собствените си родители. Те оцеляват, сестричката им не. Клетката е малка, никой не се сеща да отдели бащата. Бързата намеса на фондация "Четири лапи" ги спасява. Но здравето им продължава да е проблемно.

Любомила Кривошиева - фондация "Дивите животни": Те са плод на близкородствено развъждане, така че проблеми тепърва ще изникват.

Покрай лъвчетата, от фондацията с ужас установяват, че от спасяване имат нужда и по-рано роденият им брат Иван-Асен и родителите им Рая и Хектор. Когато дошъл в столичния зоопарк, Асен бил в окаяно състояние.

Добромир Бориславов - директор на столичния зоопарк - Оправи козината, вече не е тапициран скелет. Защото беше наистина му се виждаха всичките ребра

Иван-Асен е все още твърде слаб, затова отложили изпращането му в резерват. Има опасност да бъде изяден от останалите лъвове. И тук дават всичко от себе си да го възстановят.

През клетка са майка му и баща му, Хектор и Рая, които всъщност са брат и сестра. И те със здравословни проблеми, вече в столичния зоопарк установяват, че Рая е бременна отново. Януари се ражда мъртво лъвче, което може да се очаква за второ поколение близкородствени родители. Но никой не се е погрижил да ограничи многобройните бременности на Рая, за да не се раждат болни животни.

Добромир Бориславов - директор на столичния зоопарк: Това не е едно домашно коте, което да се гледа с даване на малко храна а трябва професионално отношение. Не случайно нашите колеги гледачи на животни се обучават в чужбина постоянно.
Марина Георгиева - фондация "Дивите животни": "Четири лапи" ще обърнат поглед към зоопарковете, трябва да се види какво се случва във всички тези зоокътове, дори частни колекции, които неофициално съществуват.

След като укрепнат, Масуд и Терез ще бъдат преместени в резерват в Южна Африка. Там трябва да водят достоен лъвски живот, но ще бъде точно преценен рискът да предадат проблемни гени и възможността да имат поколение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Извънредни мерки за сигурност преди протеста в Атина
От нашите пратеници: Извънредни мерки за сигурност преди протеста в Атина
Французи и германци купуват имоти край морето
Французи и германци купуват имоти край морето