НОВИНИ

Любомир Кючуков: Заражда се изтощение от Брекзит

Разводът с ЕС трябваше да се случи до края на октомври, но европейските лидери дадоха на Лондон отсрочка до 31-ви януари. Вижте коментар по темата в "Още от деня" от Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 29.10.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Дали ще има Брекзит е въпрос, който си задаваме от 3 години и никога отговорът не е еднозначен, каза Кючуков. Ако във Великобритания се реши да има предсрочни избори, това ще постави още по-голяма въпросителна какво се случва.

"Това, което Борис Джонсън търси, са избори, които да заздравят неговото положение. Но покрай Брекзит е напът да се роди още един неологизъм - "брекзджошчън" (от brexit и exhaustion ) - изтощение от Брекзит. Натрупа се очакване и обществото иска тази сага да приключи. Борис Джонсън разчита именно на това, защото той е този, който предлага ясните решения. Опозицията по-скоро се стреми преди избори да си гарантира, че няма да има напускане без договор", каза Кючуков.

Изборите във Великобритания могат да дадат тласък, ако спечели Джонсън, който да доведе Брекзит до край - с нов парламент с болшинство, което да гласува договора. Ако обаче спечели опозицията, тогава се отварят всички възможности - включително ново правителство и нов референдум. Не е отпаднала и вероятността Великобритания да излезе без сделка. Изненади са възможни, каза още Кючуков.

Вижте целия разговор във видеото




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли предсрочни избори във Великобритания?
Ще има ли предсрочни избори във Великобритания?
Потушени са двата горски пожара в Рила
Потушени са двата горски пожара в Рила