НОВИНИ

М. Кунева: Няма напрежение за новите учебници за първи и пети клас

Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че по темата за новите учебниците за първи и пети клас няма напрежение и страх, че децата няма да усвоят материал. Министърът каза това на пресконференция след среща с родителски организации.

bnt avatar logo
от БТА
15:40, 13.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още
кунева напрежение новите учебници първи пети клас

По думите на Кунева единственото нещо, на което е било обърнато внимание, и с което е съгласна, а е да няма смяна на учебниците в средата на годината, защото това би могло да обърка и родители, и деца.

Министърът заяви, че досега не е идентифицирала съпротива нито от учители, нито от родители към това, че ще има нова поредност при изучаването на буквите в първи клас, с което се цели децата да се научат по-лесно да четат.
Вече са направени фокус групи със стотици учители от начална степен. Има план, по който учителите за първи клас ще преминават обучение - те са наясно какво трябва да направят, ще бъдат раздадени помощни указания от

Министерството през инспекторатите, каза Кунева. Тя допълни, че ще има малки текстове към съответните букви и ако учителите решат да спазват новата поредност, това ще ги улесни в обучението.
В новите буквари буквите ще бъдат разделени на няколко групи, като във всяка ще има гласни и съгласни, с които децата да образуват по-лесно думи, които най-често се срещат.

Кунева съобщи, че има добра новина от издателите, които твърдят, че с учебника по история за пети клас ще се справят в началото на учебната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария премахва ограниченията на пазара на труда за българи и румънци
Швейцария премахва ограниченията на пазара на труда за българи и румънци
Задържаха двама българи за трафик на мигранти
Задържаха двама българи за трафик на мигранти