НОВИНИ

Македонската академия на науките предупреди за „български провокации“

Македонската академия на науките и изкуствата изрази загриженост, че политически партии в Македония „пригласят на провокации“ от България. Академията определи като неверни и тенденциозни антимакедонските твърдения на българския историк Божидар Димитров и заяви, че те не заслужават коментар, предаде агенция МИА.

bnt avatar logo
от БТА
15:52, 06.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
македонската академия науките предупреди български провокации

Македонската академия на науката и изкуствата допълни в свое прессъобщение, че „тревожен е фактът, че на подобни провокации пригласят и наши политически партии, които, без предварително да проверят фактите, обвиняват МАНИ, че мълчи по съществени въпроси или че е свързана с една или друга партия и е подкупна“. Под „съществени въпроси“ Академията има предвид договора за добросъседство между България и Македония, който предстои да се подпише, предава БТА. Македонската академия подчерта, че е самостоятелна и независима институция.

Тези изявления бяха направени в отговор на обвинения, отправени вчера от партия ВМРО-ДПМНЕ, че академиците не реагират на нападките на Божидар Димитров и нямат позиция по договора с България. В прессъобщението на МАНИ се казва, че академията няма информация за преговорите и съдържанието на договора с България и затова не може на този етап да даде своя оценка.

;

Междувременно по-рано днес БТА предаде, че 80 процента от македонците смятат, че е изключително важно да се подпише договорът за добросъседство с България, като се позова на резултатите от анкета на телевизия „Телма“ и Македонския център за международно сътрудничество, проведена в периода от 27 юни до 3 юли върху представителна извадка от 1 000 души.

На въпрос какво пречи за по-интензивното сътрудничество между Македония и България 30,5 процента са отговорили, че това са тяснопартийните интереси на лидерите на двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет обсъди повторно ръста на минималното възнаграждение
Тристранният съвет обсъди повторно ръста на минималното възнаграждение
Министрите на вътрешните работи от ЕС на неформална среща в Талин
Министрите на вътрешните работи от ЕС на неформална среща в Талин