НОВИНИ

Малката Грета и голямата мисия за спасяване на планетата

Вероятно няма човек, който да не е чувал името Грета Тунберг. 16-годишното момиче от Швеция се превърна в символ на протестите за опазване на планетата. Екоактивистката все по-често попада във фокуса на медиите, а срещи с нея проведоха редица световни лидери. Кулминацията на продължаващите вече близо година протести беше тази седмица в Ню Йорк, където лидери на държави от цял свят се събраха на климатична конференция на ООН. Защо американският президент Доналд Тръмп си позволи да се подиграе на 16-годишната Грета и обединяваща или разединяваща фигура е тя?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:37, 25.09.2019
Чете се за: 01:56 мин.
По света

Големите промени започват от нещо малко. Понякога това "малко" нещо може и да бъде... малко момиченце. Грета Тунберг - 16-годишна шведка, която с миловидното си лице и сплетената на две плитки коса, неминуемо предизвиква асоциация с Пипи Дългото Чорапче. Грета, която каза "не" на замърсяването, която в един горещ летен ден вместо да отиде на училище, отиде пред шведския парламент, за да стачкува.

Целта ѝ - да накара политиците да "си отворят очите" и да положат повече усилия за намаляването на вредни емисии. В Швеция ѝ обръщат внимание и разчитат, че след като е чута, ще се върне на училище. Но Грета не планира подобно нещо. Вместо това, активистката заявява, че всеки петък ще протестира.

Малко по малко вълната от недоволство се разпростира по целия свят. Петъчните протести за климата вече са част от задължителната програма на младежи, далеч извън пределите на Швеция.

След среща с Папа Франциск и номинация за Нобел, малката Грета отново пое на път. С лодка тя прекоси океана и отиде в Съединените щати, където тази седмица световните лидери са се събрали на конференция за климата, организирана от ООН.

Грета Тунберг, екоактивист: Не трябва да съм тук. Трябваше в този момент да бъда на училище на другия край на света. Как смеете да искате от нас - младите - да градим нещо, ако вие ни отнемате бъдещето?! Откраднахте мечтите ми, откраднахте детството ми с вашето празнословие. Всъщност аз съм късметлийка. Защото по света има хора които страдат, които умират, има цели екосистеми, които се сриват. На прага сме на масово унищожение, а вие говорите само за пари. Как смеете?! От повече от 30 години е научно доказано, че има проблем. Защо си затваряте очите? Защо обещавате решения, които после не предприемате? Ако знаете, че планетата е застрашена, ако го осъзнавате и въпреки това не правите нищо, то значи, че сте зли. Такива ли сте?

В Ню Йорк неочаквано се появи Доналд Тръмп. Американският президент, който категорично отхвърля съществуването на глобално затопляне и който реши Съединените щати да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

Погледът, който Грета му отправи, е живото доказателство, че една снимка струва повече от 1000 думи.

Известен с това, че не държи на политическата или каквото и да е коректност, Доналд Тръмп написа язвителен коментар в туитър, с който се подиграва на описанието, което тя самата си е написала в социалните мрежи.

Грета Тунберг изглежда като много щастливо дете, което гледа към светлото и прекрасно бъдеще!

Полярни са мненията за Грета сред хората. Младата екоактивистка има и немалко противници. Сред тях - гост в телевизионно студио в Америка, който я определи като "душевноболна".

Грета е диагностицирана със синдром на Аспергер - форма на аутизъм. Това е и сред причините нейните родители да решат да започнат да водят здравословен начин на живот, да карат електрически автомобили и да станат вегани.

Немалко критики имаше и към самите ѝ родители - според мнозина те са тези, които трябва да се погрижат дъщеря им да получи своето образование, вместо да обикаля по света. Семейство Тунберг - оперна певица и актьор, обаче, са твърдо зад каузата на дъщеря си.

Зад нея, оказа се, са и редица световни знаменитости. Грета Тунберг успя да обедини и двама бивши възлюбени, макар и не буквално. Леонардо Дикаприо и Жизел Бюндхен бяха само част от популярните личности, които заявиха, че малката-голяма Грета е поела по правилния път и мисията ѝ да спаси Земята трябва да бъде доведена докрай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Odd Crew тръгват на национално турне
Odd Crew тръгват на национално турне
Кой носи отговорност за смъртта на българския боксьор? Коментар на Палми Ранчев
Кой носи отговорност за смъртта на българския боксьор? Коментар на Палми Ранчев