НОВИНИ

Мария Петрова, адвокат: Говори се за пациентски права, но малко за задължения

Доколко ще бъде оправдано търсенето на отговорност от близките на загиналите 2-ма пациенти в "Пирогов", зависи от резултатите от проверката. Ако причината за това е в системата, за самата болница ще се породи възможност да потърси отговорност от фирмите, които са поддържали системата". Това каза в Сутрешния блок на БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 28.11.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Мария Петрова, адвокат по медицинско право: Ако става въпрос за пациентска грешка обаче, с оглед на факта, че човекът вече е загинал, малко трудно можем да потърсим отговорност, по-скоро можем да вземем своите позитивни уроци от случилото се. Професор Габровски каза, че "Пирогов" има много добър правилник за устройство на дейността и вътрешния ред, с който пациентите трябва да се запознават и трябва да знаят, че болницата не е място, на което могат да си позволяват всичко. Той правилно каза, че е трудно да бъдат обискирани пациентите, за да не вкарват кибрити, запалки. Чисто човешки, всеки от нас си дава сметка колко е абсурдно за пациент, който е в интензивно отделение, на кислородотерапия, да има в себе си цигари.

Тя допълни, че няма как в една болница да се преподават уроци, които всеки е трябвало да научи в 6-7-ми клас, защото това са елементарни, базисни неща. "От друга гледна точка, винаги се говори за пациентски права, но малко се говори за пациентски задължения", каза още тя.

Според нея често се случва пациент да нарушава правилата в болниците - от режимите за свиждане, режимите за достъп до отделение, начина, по който се изисква допълнителна информация.

Мария Петрова, адвокат по медицинско право: Инцидентът в "Пирогов" трябва да сложи фокуса върху задълженията на пациентите.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебати и страхове относно промените в Закона за социалните услуги
Дебати и страхове относно промените в Закона за социалните услуги
Директорът на Пирогов: Кислородоподаващата система е била изправна
Директорът на "Пирогов": Кислородоподаващата система е била изправна