НОВИНИ

Мария Захарова: България пренаписва историята

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в интервю за агенция ТАСС, че България се занимава с "пренаписване на историята", и коментира, че това е "опасна тенденция". Думите ѝ са в отговор на официалното изявление на българското външно министерство от вторник относно организираната от руското посолство в София „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма", която ще бъде открита на 9 септември.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:23, 06.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Интервюто за ТАСС Мария Захарова е дала на Източния икономически форум във Владивосток, на който присъства и руският президент Владимир Путин.

Мария Захарова - говорител на Министерството на външните работи на Руската федерация: "Прекрасно разбираме, че всяка страна има свои политически преференции, тенденции. Като се има предвид, че това заявление е направено официално, нашето посолство реагира, и ние се изказахме открито за недопустимостта на изкривяването на историята. А това е абсолютно точен индикатор, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото е противозаконна".

Във вторник българското външно министерство реагира остро на предстоящото на 9 септември събитие и заяви: „Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

От външното ни министерство посъветваха руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Празнични акорди
ДРУГИТЕ новини: Празнични акорди
Бербо: България се нуждае от чудо срещу Англия
Бербо: България се нуждае от чудо срещу Англия