НОВИНИ

Маркират опасни дървета в Борисовата градина

Започна маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в Борисовата градина. Проверката им се извършва от експерти на Лесотехническия университет в София. Според предварителните данни ще бъдат премахнати около 5% от общия брой дървета в столичния парк.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
18:43, 22.08.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
маркират опасни дървета борисовата градина

Маркирането на опасните дървета в Борисовата градина ще обхване площ от 190 декара. Тя включва участъците между бул. "Драган Цанков" и бул. Пейо Яворов", както и главните алеи покрай стадион "Българска армия".Тези проверки се налагат и заради зачестилите инциденти с паднали дървета или клони.

От Столичната община предвиждат маркирането да приключи в рамките на един месец. След това комисия от експерти от различни институции трябва да приеме маркирането и едва тогава ще се пристъпи към премахването на опасните дървета.

Димитър Данчев - ландшафтен архитект, директор на Дирекция "Зелена система" към Столична община:
Това е т. нар. инвентаризация и експертна оценка на дървесната растителност в лесопарковата част на Борисова градина. Изготвя се в рамките на определен период. Последната правена за лесопарка е правена през 99-та година. През 2016 г. направихме тази, към която сега пристъпваме да работим.
;

Според специалистите от Лесотехническия университет тази инвентаризация трябва да се извършва по-често, защото процесите на загниване и заболяване на дървото в градска среда се случват много по-бързо. Лесовъдите признават, че за тях е истинско предизвикателство да открият опасните дървета и да ги отбележат.

Д-р инж. Мартин Борисов - преподавал в Лесотехническия университет: След като едно такова дърво бъде категоризирано като опасно със специална боя поставяме на 1,30 знак в случая с оранжев неон и за да имаме контрол след отстраняването на това дърво наистина е такова дърво, което е било по регламентирания начин маркиране е в основата на пъна се поставя и контролна горска марка, която остава след отстраняване на дървото за контрол.
;

Специалистите се ангажират, че на местата, където се налага да бъдат отстранени повече дървета ще бъдат засадени нови.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверките на плажа Корал продължават
Проверките на плажа "Корал" продължават
150 спрени полета в Брюксел заради стачка на летищни работници
150 спрени полета в Брюксел заради стачка на летищни работници