НОВИНИ

Мароко забрани производството и продажбата на бурки

Мароканските власти забраниха производството и продажбата на бурки - плътното ислямско покривало, което покрива изцяло тялото и главата, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
15:28, 10.01.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
мароко забрани производството продажбата бурки

Министерството на вътрешните работи разпратило циркулярно писмо до своите служители, отговарящи за търговията в градовете, в което им се нарежда от тази седмица да не разрешават повече производството и продажбата на бурки, съобщиха местни медии.

Самото ведомство не направи изявление по темата.

В някои търговски квартали на Казабланка, икономическата столица на страната, служители на вътрешното министерство са информирали вчера търговците за новото решение. В град Тарудант пашата на града (високопоставен чиновник) е наредил на търговците, които произвеждат и продават бурки, да ликвидират запасите си до 48 часа и да прекратят всяка търговска дейност, включваща това облекло, показва документ, публикуван в социалните мрежи. Същото се случило и в малкия град Уислан, където местният паша нарекъл бурката "афганистански никаб".

Взети са мерки и за забрана на вноса на бурки в кралството, съобщи пред сайта "Льо 360" (Le360) високопоставен представител на вътрешното министерство.

Според марокански медии бурката е била забранена от съображения за сигурност. Ислямското покривало било използвано много пъти от престъпници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха второто Международно биенале „Данубиана” в Русе
Откриха второто Международно биенале „Данубиана” в Русе
Затворен за движение e пътят Добрич-Варна
Затворен за движение e пътят Добрич-Варна