НОВИНИ

Мартин Димитров: Важно е до 4 май да се даде становище по преговорите с Газпром

Становището, което България трябва да представи по преговорите между Европейската комисия и "Газпром" ще обсъдят служебният премиер Огнян Герджиков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гости по темата в студиото на "Денят започва" бяха Мартин Димитров от "Нова Република" и енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 24.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Становището е във връзка преговорите за монополното положение на руския газов гигант и трябва да бъде представено в Брюксел до 4 май. От ГЕРБ и Нова Република поискаха служебното правителство да договори с Европейската комисия удължаване на срока за внасяне на становището, за да може с него да се заеме редовно правителство. Целта е страната ни да се възползва максимално от предоговарянето на условията с "Газпром".

Мартин Димитров, член на "Нова република" и бивш депутат от РБ: "Много е важно до 4 май да даде становище, а освен това да поиска удължаване на срока за това. Няма да бъде сериозно в рамките на седем седмици да няма становище на правителство, независимо, че имаше избори в България да няма становище на министерството на енерегетиката и на правителството".
проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: "В следващите година и половина, ние в момента имаме най-ниските цени, аз в момента имам нужните графики, поне в следващите две години не трябва да променяме формулата за ценообразуването на газа. Но след това нещата ще се променят. Да направим своите предложения както е предвидено, но да оставим вратичка за предоговоряне с Газпром. България не трябва да бъде толкова зависима от Газпром.
Мартин Димитров, член на "Нова република" и бивш депутат от РБ: "Позицията на Президента и служебния кабинет е уплашена, някак си имам чувството, че не смеят да вземат ясна позиция за "Газпром". Ние трябва да се научим, че нашите български институции трябва да се научат да защитават интереса на България".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамид Хамид: Оформя се коалиция на кокала
Хамид Хамид: Оформя се коалиция на кокала
Търсят 800 спасители за плажовете по Черноморието
Търсят 800 спасители за плажовете по Черноморието